Vatikanet liberaliserer kondomforbud

Den katolske kirke kan komme til å lempe på sitt absolutte forbud mot bruk av kondomer. Men liberaliseringen vil trolig bare gjelde for hiv-smittede.

Kirken arbeider for tiden med et dokument om kondombruk, og dette dokumentet vil bli offentliggjort med det første, sier kardinal Javier Lozano Barragan i et intervju med Roma-avisen La Repubblica. Barragan regnes som Vatikanets «helseminister».

Observatører mener at selv ikke en svært framtredende kardinal kan uttale seg om slike saker, uten først å ha fått grønt lys fra paven selv.

- Dette er et svært vanskelig og følsomt spørsmål, sa han i intervjuet med La Repubblica.

Hiv og aids
Når og hvis det lempes på kondomforbudet, vil liberaliseringen bare gjelde mennesker som er smittet av hiv eller har utviklet aids, tror observatørene.

Før helgen sa kardinal Carlo Maria Martini at kondombruk i slike tilfelle er «det minste av to onder».- Vi står overfor en spesiell situasjon, når den ene av partene i et ekteskap er smittet av hiv. I slike tilfelle har vi plikt på oss til å beskytte den andre parten, sa Martini i et intervju i ukeavisen L’Espresso sist fredag.

Den romerskkatolske kirke forbyr i dag bruk av kondom og alle andre prevensjonsmidler av teknisk art. Ektefolk som ikke ønsker barn, henvises til seksuell avholdenhet eller i nødsfall metoden med såkalte sikre perioder.

Lettere for barnløse?

Kardinal Barragan stilte seg i intervjuet med La Repubblica velvillig til sin kollega Martinis utsagn om at kirken skal tillate barnløse kvinner å gjøre bruk av befruktede egg som er «til overs» ved prøverørsklinikker. Disse kvinnene trenger ikke leve i ekteskap.Martini ble spurt om hva som bør skje med tusenvis av befruktede egg som nå holdes nedfryst ved klinikker for barnløse.

- Jeg vil ikke avvise at ugifte kvinner kan få satt inn befruktede egg som ellers vil gå til spille, lød svaret.Spørsmålene Vatikanet nå tar opp, er omstridte blant katolikker verden over.

Pave Benedikt XVI skal ha gitt ordre om ny vurdering av disse spørsmålene kort tid etter at han tok over etter Johannes Paul II for vel ett år siden. (©NTB)

 

Mozon.no, 25.04.2006