Vasker sengetøyet for sjelden

Tre av fem småbarnsfamilier vasker sengetøyet for sjelden. Det skaper gode levevilkår for 1,5 millioner husstøvmidd i sengen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Allergi mot midd er en av de mest plagsomme allergiene utenfor pollensesongen. Derfor er det viktig å vaske sengetøyet regelmessig, spesielt for allergikere, sier rådgiver Helle Stordrange Grøttum i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Bare to av fem småbarnsfamilier vasker dyner og puter én gang i halvåret eller oftere. Én av fem familier vasker aldri vasker dyner eller puter, viser en undersøkelse Pampers har gjort i samarbeid med NAAF.

Frys midden
- Vi anbefaler at dyner og puter vaskes eller renses én gang i halvåret. Madrassen bør renses eller bankes minst én gang i året. Dynetrekk bør vaskes på minimum 60 grader minst hver fjortende dag, sier Stordrange Grøttum.

For å ta livet av midden om vinteren, kan du la madrassen og dynen stå utendørs i 15 til 20 minusgrader i ett døgn. Husk å banke ut støvet før du tar dem inn igjen. Du kan også støvsuge madrassen, men bruk sentralstøvsuger eller støvsuger med hepafilter.

- Det er gjerne mellom november og februar folk plages mest med middallergi, fordi vi lufter sjeldnere om vinteren. Det er også da vi oppholder oss mest innendørs, sier Stordrange Grøttum.

Og husk at kosebamsene også trenger en omgang i vaskemaskinen.
Midd lever best i fuktig luft. Dyner og madrasser er et dermed et godt sted å være. Der lever de av å spise våre døde hudceller.

- Et godt middel mot husstøvmidd er en uoppredd seng. En oppredd seng holder på fuktigheten og gir midden et lunt og godt hjem. Midden dør lettere i en uoppredd seng, sier hun.

En midd lever ikke lenger enn én måned, men i perfekte omgivelser legger de mellom 20 og 30 egg om gangen. En uvasket og fuktig seng kan derfor være et godt ynglested for midd, og en kilde til rennende øyne for allergikere.

- Når det gjelder senger til spedbarn anbefales det ikke å la madrassen gå i arv, men å bytte madrass for hvert barn som skal bruke sengen. Ellers er dyner og puter til spedbarn så små, at det fint går å vaske dem i maskinen, sier Stordrange Grøttum.

Minikakerlakk
Husstøvmidd er bare 0,2 millimeter store og kan ikke ses med det blotte øye. De er i nær slekt med edderkopp og flått, og kalles gjerne kakerlakkens lillebror.

Selve husstøvmidden er ikke farlig for mennesker, den verken biter eller sprer smitte. Men avføringen spres i luften vi puster inn og utløser allergiske reaksjoner. En midd gjør fra seg 10-20 ganger i døgnet.

Vår ekspert Hanna Hånes girt her andre råd for forebygging mot astma.

Mozon.no, 11.04.2006