<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

- Vasker ikke vekk bakterier

Å endre vaskerutinene på sykehusene kan redusere antall bakterieinfeksjoner, mener britisk ekspert. - Flott utspill, sier norsk ekspert.

Publisert
Sist oppdatert

Meticilinresistente gule stafylokokker (MRSA) er en bakterietype som er årsak til infeksjoner hos mennesker både i og utenfor sykehus. Bakterien er motstandsdyktig mot svært mange av de vanlige typene antibiotika.

Nå sier den britiske mikrobiologen Dr. Stephanie Dancer at renhold på sykehus bør rettes spesielt mot objekter som ofte berøres. Hun mener sengetøy, badekåper og bord er vanligere kilder til bakterien enn gulv, ifølge det medisinske tidsskriftet The Lancet.

I Norge er MRSA mindre utbredt enn i de fleste andre land. De siste årene har det imidlertid vært en økning av MRSA-infeksjoner i Norge.

Men denne situasjonen er fjern for oss. Vi oppdager de få pasientene som kommer inn med MRSA.


MRSA-infeksjon har vært meldingspliktig til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) fra 1995. Ifølge MSIS ble det i 2001 meldt om 122 tilfeller mens det i 2006 ble det meldt om 335 infeksjoner.

I Storbritannia er situasjonen en litt annen: Der har antall MRSA-tilfeller falt de siste årene, men de siste tallene viser likevel litt over 6.000 tilfeller i løpet av det siste året.

Les også: Går du med kjøttetende bakterier i gymbagen?

Vasker bare skitne overflater
Men selv med en viss reduksjon klarer britene likevel ikke å møte myndighetenes ambisjoner om å halvere antall MRSA-tilfeller innen neste år, i forhold til 2004-tallene

Dr. Dancer ved Southern General Hospital i Glasgow skylder på vaskerutinene på sykehusene.

- Problemet er at vaskingen på sykehus har en tendens til å gjøres på synlige skitne områder, som gulv, sier hun, og legger til at det ville vært mye mer effektivt å fokusere på steder som hendene ofte kommer i berøring med.

Ifølge henne kan over 40 prosent av områdene på sengetøy, badekåper og bordoverflater være smittebærende, mot bare 34,5 prosent av gulv og 27 prosent av møbler, skriver BBC. Andre vanlige kilder inkluderer dørhåndtak og vaskekraner.

Bader du med bakteriene?

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Under kontroll i Norge
Petter Elstrøm, rådgiver i avdeling infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, har registrert dette diskusjonstemaet i England, men påpeker at Norge og England er "to forskjellige verdener".

- England har den høyeste forekomsten av MRSA i Europa, hvor en stor del av sykehuspasientene også er bærere av MRSA. I Norge har vi den laveste forekomsten i hele verden, så vidt vi vet. De tilfellene vi ser på sykehus er få og under kontroll, sier han til DinSide Helse.

Han legger til at siden britene nå prøver å stramme inn på tiltakene mot MRSA, etter at situasjonen kom ut av kontroll, kan rengjøring ha noe å si for å unngå smitte fra miljøet.

- Men denne situasjonen er fjern for oss. Vi oppdager de få pasientene som kommer inn med MRSA. De blir isolert og i dette regimet ligger alle mulige tiltak som skal til for å unngå smitte, inkludert rengjøring, forklarer Elstrøm.

Avdelingsoverlege og sykehushygieniker Bjørg Marit Andersen ved Ullevål universitetssykehus synes likevel at innspillene til Dancer er viktige.

- Dette er veldig flotte utspill. Ullevål har også sett på dette som viktig i mange år. Vi har også forsket på dette med renhold over lang tid, særlig i forbindelse med smitte, sier hun og legger til at det er gode vaskerutiner på alle sykehus i Norge, særlig med hensyn til pasienter med smitte.

Honning kan bekjempe MRSA:

Varmt såpevann
Ifølge Dancer er det ikke så mye som skal til når det gjelder rengjøring. Litt varmt såpevann en nok. Hun oppfordrer nå til å gå bort fra å bare vaske det som ser skittent ut på overflaten.

Elstrøm mener imidlertid det er andre tiltak som er mer effektive enn rengjøring, som håndhygiene og beskyttelsesutstyr hos personalet. Han presiserer at risikoen for MRSA-smitte på norske sykehus i dag er liten, men den kan likevel skje via både sykehuspasienter og personalet.

- Alt helsepersonell må følge sykehusets smittevernrutiner og spesielt rutiner for håndhygiene, men jeg oppfordrer også alle pasienter til å være nøye med håndhygienen, sier han.

Husk at fingrene er en bakteriebombe!

For de fleste er MRSA akkurat som vanlige gule stafylokokker; en helt ufarlig bakterie som sjeldent forårsaker sykdom eller symptomer. I de aller fleste tilfellene forsvinner bakterien av seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer