<strong>VÆR FORSIKTIG:</strong> Det lukter og gjør rent, men dersom du blir eksponert for rengjøringsstoffer ofte, kan det faktisk utløse astma. Foto: colourbox.com
VÆR FORSIKTIG: Det lukter og gjør rent, men dersom du blir eksponert for rengjøringsstoffer ofte, kan det faktisk utløse astma. Foto: colourbox.com Vis mer

Vasker du deg syk?

Det blir rent og pent når du vasker hjemme, men du bør være forsiktig med å inhalere det.

Publisert
Sist oppdatert

Enkelte rengjøringsmidler kan faktisk gjøre mer enn å få det til å dufte og gjøre rent. Men ikke av den positive sorten.

Les også: Burgeren kan gi astma

Knyttes til astma

Nå viser en rekke studier at enkelte produkter kan forverre tilstanden til de som allerede har astma, og utløse pusteproblemer hos personer som ikke har hatt sykdommen før, ifølge Telegraph.co.uk.

Ifølge Astma og Allergiforbundet har det vært en jevn økning i forekomsten av sykdommen de siste 40 årene. Forekomsten av astma blant voksne ligger på cirka åtte prosent.

Les også: Dette hjelper mot astma

Mange i faresonen

Flere undersøkelser har vist at det er en sammenheng mellom astma og eksponering for diverse rengjøringsmidler, og det er svært mange som er i faresonen, mener doktor Zock, ved forskningssenteret for miljøepidemiologi i Barcelona.

- Ikke bare er de som har vaskejobber, eller de som er innvolvert med rengjøring i faresonen, men vi må også vurdere bruken av rengjøringsprodukter i hjemmet, uttalte Zock under en internasjonal konferanse i London.

Undersøkelser viser også at vaktmestere, rengjøringspersonell, hushjelper og sykepleiere har økt risiko for å utvikle astma.

Les også: Gode råd til astmabarn

Kjemikaliene truer helsa

Det finnes mange kjemikalier i renholdningsprodukter, blant annet blekemiddel, ammoniakk, løsemidler og flekkfjernere. Å bli utsatt for dette mer enn en gang i uken har blitt knyttet til en 20 prosent økning i tilfeller av astma og pusteproblemer.

Foreløpig vet ikke forskerne hvordan kjemikaliene påvirker lungene, eller hva det er som får dem til å utløse astma.

Fakta om astma

 • Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstandstilstand i luftveiene.
 • Kan utløses av allergifremkallende stoffer som pollen, muggsopp og hustøvmidd, tobakksrøk, støv, forurensing, tåke, kulde, ulike gasser, sterke lukter, stress, medisiner, fysisk aktivitet, virusinfeksjoner og noen medikamenter.
 • Utviklingen av sykdommen astma er kompleks og sammensatt og skyldes faktorer både fra arv og miljø
 • Gutter har større risiko for å få astma som barn.
 • Storbritannia har den høyeste forekomsten på over 24 % blant 13–14 åringer.
 • 80 % av alle med astma kan ha høysnue i tillegg, og mange med høysnue kan ha en udiagnostisert astma
 • Forekomsten av astma blant voksne ligger på ca. 8 %.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer