Vask tommelen

Tommelen er en av kroppens mest skitne kroppsdeler. Og de fleste glemmer å vaske den!

Publisert
Sist oppdatert

Vi vet at det er viktig med god håndhygiene. Vi vet at hendene skal vaskes etter et toalettbesøk, før vi spiser mat og når vi lager mat. Men har du noen gang tenkt over at du bør vende mer oppmerksomhet mot tommelen, og vaske den godt også?

For det spiller ingen rolle hvor mye du skrubber og gnir på fingrene dine når du vasker dem, så lenge du glemmer tommelen. Det er gjennom hender at sykdommer fremfor alt spres. For å unngå dette bør du passe på at samtlige fingre skrubbes like mye, skriver svenske Expressen.

Best å ikke ta på hverandre
Så hvis du vil holde deg frisk i disse forkjølelses-, og influensatider er det rene hender som gjelder. For det er når vi hilser på hverandre at basiluskene får føtter og sprer seg videre.

- Hygienisk sett hadde det vært best om vi ikke tok hverandre i hendene, og at vi ikke klemte på hverandre, sier epidemiologen Yvonne Andersson ved Smittskyddinstitutet i Sverige.

Kanskje litt vanskelig i en kultur der det er naturlig å klemme og ta mye på hverandre? Men uansett kan vi sikkert alle bli flinkere til å vaske hendene våre både oftere og bedre.

- Hendene skal vaskes når man kommer hjem, etter toalettbesøk, før, under og etter matlaging, og ved alle andre opplagte tilfeller. Det kan handle om 30 ganger om dagen, sier Andersson, som påstår at ved enkelte helseinstitusjoner vaskes hender med sprit i opptil 60 ganger om dagen.

Epidemiologen går så langt som å si at håndhilsning er verre enn berøring av mynter, håndtak og telefoner - nå har jo de fleste egen mobil. Andersson mener også at det er like viktig at barn lærer seg å vaske hendene som å børste tennene.

De verste bakteriefellene

  • Den vestlige tradisjonen å håndhilse på folk er ingen lur ting mener epidemiologene.
  • Nyser du i hånden din overfører du garantert forkjølelsen til neste person du hilser på. Nys heller i armhulen.
  • Husk at leker bør vaskes ofte, da barn suger og slikker mye på disse. Og husk at ballrommet på IKEA og McDonald’s er rene bakteriefeller! Vask barna når dere kommer hjem, særlig i forkjølelsessesongen.
  • Unngå offentlige telefoner. Bruk kun din egen telefon.
  • Toaletthåndtak og kraner er fulle av bakterier. Bruk en håndserviett når du skal ta på disse.
 

Mozon.no, 30.01.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer