Vårt råd ga 25% rabatt

KOMMENTAR: De som hørte på oss og valgte spotstrøm for et år siden, har spart tusenlapper på strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor mye dokumentasjon må folk få før de velger spotstrøm?

Spørsmålet har vi grunnet over i mangfoldige år, helt siden første gang vi viste Norges vassdrags- og energiverks solide statistikk over strømprisene ved standard variabel vs spotavtale. De offisielle tallene og figurene har vist med overveldende styrke at spotprisavtaler har vist seg lønnsomme det siste tiåret, noe vi har vist vårt publikum minst én gang i året.

Sist vi viste oppdatert statistikk for dette var i mai i fjor, da et prisras på strømbørsen Nordpool ga kunder med spotprisavtaler umiddelbart store rabatter på strømregningen, mens det store flertallet med standard variabel strømpris fortsatt svevde i uvitenhet om de plutselig lave prisene.

Elisabeth Realfsen er journalist i DinSide Økonomi
Elisabeth Realfsen er journalist i DinSide Økonomi Vis mer


Spotpris billigst - uansett skrev vi, og viste til empiri fra siste tiår.

I veilederen Tre veier til riktig strøm i august gjentok vi at spotprisavtaler historisk har vist seg å gi billigst strøm over tid. Dette skyldes, på samme måte som for flytende rente hos banken, at forbrukeren selv tar all risiko for prissvingningene, og betaler følgelig ingen "forsikringspremie" til strømselskapene.

Trykk her og se alle tilbudene av strøm til spotpris.

En av våre lesere hadde tydeligvis fått skikkelig kalde føtter på dette tidspunktet, med både gjeldende og forventede strømprisene på stratosfæriske nivåer.

Angrer bittert at jeg hørte på Realfsens anbefaling i vår, og byttet til spotpris. Kunne hatt strøm til 43 øre/kWh, har nå spot til over 78. Den tiden spotprisen er høy er jo i den kalde årstid når vi bruker mest strøm og derfor stiller jeg spørsmål ved hele spotpris-resonnementet, skrev BG i debattgruppen.

Kilde: Konkurransetilsynet og NORDPOOL - beregninger ved DinSide.
Kilde: Konkurransetilsynet og NORDPOOL - beregninger ved DinSide. Vis mer


Vi håper inderlig at BG holdt like kjølig temperatur i hodet som han hadde i føttene, og holdt seg til spotprisavtalen sin. I ettertid viser det seg nemlig at han sannsynligvis har spart minst et par tusenlapper det siste året, i forhold til kundene som har holdt seg til variable standardkontrakter hos landets største strømleverandører (til forbrukere).

Figuren til høyre viser at strøm til spotpris bare unntaksvis har vist seg dyrere enn variabel pris hos de tre største strømleverandørene i husholdningsmarkedet de siste tolv månedene.

De store er dyrest

Det den også viser, er at landets største strømleverandører til husholdningene har ligget høyt i pris på sine standardkontrakter, sammenliknet med gjennomsnittet for alle landets leverandører.

Så mye har spot-kundene spart siste året
I forhold til kunder med standard variabel prisKroner
..hos Hafslund Strøm2653
..hos LOS2575
..hos Fjordkraft2314
..gjennomsnitt alle leverandører1508


Aller mest - nesten 2.700 kroner - har spot-kundene spart hvis vi sammenlikner med Hafslund Strøms variable priser. Men også de store kundemassene hos LOS og Fjordkraft har grunn til å se seg etter en bedre avtale enn standard variabel strømpris for det kommende året.

Med disse leverandørenes priser kom årsregningen for de siste 12 månedene på cirka 10.000 kroner for en husholdning med forbruk 20.000 kWh. Med andre ord har spotstrøm gitt en rabatt på omtrent 25 prosent i forhold til standard variabel pris hos de største.

Dessverre har Forbrukerombudet bidratt til at innsparingene ved spotprisavtaler ikke lenger tillates markedsført. Enkelte journalister har også bidratt til å tåkelegge empirien,
samt å understreke at spotprisavtaler ikke nødvendigvis alltid gir de laveste prisene. Vi bestrider jo ikke det siste. Det er helt sant at spot-avtaler av og til gir de høyeste prisene.

Vi for vår del synes det store bildet er mest interessant- nemlig at kunder over tid faktisk har spart betydelige beløp med spotpris - noe vi kan dokumentere med ti års fakta.

Finn DIN beste strømavtale - her!


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!