Varsler om nedgangstider

Engstelige forbrukere sparer mer. Nye tall tyder på at kjøpefesten er over - for denne gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålings-instituttet Opinion melder om et svært kraftig fall i norske forbrukeres tillit til landets økonomi.

Forventningene til egen økonomi er også falt markant. Uroen i finansmarkedene er den mest nærliggende årsak til bristende tillit.

Opinions ForbrukerMeter for august viser en kraftig nedgang i nordmenns forventninger, noe som kan føre til at folk sparer mer og forbruker mindre.

Mindre lyst

Indeksen, som forsøker å tallfeste nordmenns forventninger, sank fra 14,3 poeng i juni til 4,2 poeng i august. Et positivt tall betyr at det er en overvekt av forbrukere som tror den
økonomiske situasjonen for dem selv og landet vil være bedre om 12 måneder enn i dag. Det er derfor fortsatt svakt flere som mener økonomien vil være bedre om ett år sammenlignet med i dag.

- Fallet i ForbrukerMeteret på 10 prosentpoeng er svært kraftig i et historisk perspektiv. Til
sammenligning falt CCI i Danmark med 7,8 prosentpoeng i juli 2001, mens Sverige hadde et fall på 8,6 poeng i juli 1998, skriver Opinion i en pressemelding.

image: Varsler om nedgangstider


Fallet i august må sees i sammenheng med at undersøkelsen
ble gjennomført under uroen i de internasjonale finansmarkedene. Den kraftige nedgangen i forbrukernes tillit og forventninger, viser at mange har en følelse av at den vekstperioden vi er inne i ikke kan vare stort lenger. Finansuroen fikk mange til å frykte at uroen også vil få følger for dem selv og norsk økonomi.

Flere opplever også at renten er blitt høyere. Mens 12 prosent mente rentene på boliglån var mye høyere enn for ett år siden i juni, var det hele 27 prosent som mente det samme i
august. Dette er et uttrykk for at effekten av renteøkningene for alvor begynner å merkes hos forbrukerne. Forventningene til rentene fremover har ikke endret seg nevneverdig
siden juni.

Vil fortsatt handle

Fallet i forbrukernes forventninger er ikke fulgt av generell nedgang i folks kjøpsplaner.
Færre har planer om kjøp av kapitalvarer som fjernsyn, møbler, vaskemaskin og lignende. Det er også en svak nedgang i andel som har planer om kjøp av bil. Planer om kjøp av bolig/fritidsbolig holdt seg på et høyt nivå også i august. Det er ingen nedgang i andelen som planlegger å pusse opp bolig eller fritidsbolig.