Varsler krefteksplosjon

Antallet krefttilfeller vil mer enn dobles innen 2030. Fattige land rammes hardest, men også i Norge vil vi trolig få en kraftig økning.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2000 anslo FN at det verden over var diagnostisert 11 millioner nye krefttilfeller sju millioner hadde dødd av kreft og 25 millioner levde med kreft.

I 2030 ventes 27 millioner nye krefttilfeller, 17 millioner dødsfall og 75 millioner mennesker som lever med kreft.

Utviklingen vil ramme fattige land hardest, sa Dr Peter Boyle, direktør ved FNs International Agency for Research on Cancer, på denne ukens European Cancer Conference i Barcelona. Årsaken er at helsebudsjettene ofte er lave i disse landene og at det er mangel på behandling som radioterapi, som kan forlenge menneskers liv.

Les også: Stadig flere får kreft.

Boyle sier, ifølge Reuters, at grunnene til kreftøkningen er befolkningsvekst, økt levealder og at fattigere land tar til seg rike lands vaner som for eksempel røyking.

- Man har konsentrert seg om kreft i land med mye ressurser, og frem til hovedskalig AIDS kom har man ikke sett nærmere på hva som foregår i lavressurs-land, sier Boyle.

Les også: Forskjell på kreftoverlevelse:

- Inn i bistandsprogrammet
Men etter som tiden har gått, har det også vært en kreftøkning i fattige land, påpeker direktøren.

Han sier det nå haster at organisasjoner og myndigheter setter fokuset på en sykdom som ”dreper flere mennesker hvert år enn tuberkulose, malaria og AIDS til sammen”.
Dette stiler Anne Lise Ryel i Kreftforeningen seg bak.

- Kreft er ikke inne i Norges bistandsprogram, selv om flere dør av kreft enn blant annet malaria og AIDS, påpeker hun.

Kreftforeningen har flere pågående prosjekter i afrikanske land, med fokus på tobakksforebygging, og Ryel drar i denne forbindelse til Niger i oktober.

Lungekreft, som ofte skyldes røyking, tar fem liv daglig:

Økning også i Norge
Selv om kreftøkningen fremover vil ramme fattige land hardest, øker sykdommen også i vårt eget land. I dag får 24.000 personer i Norge kreft, mens antallet vil øke til 30.000 i 2020, ifølge Ryel.

- 40 prosent vil bli rammet av kreft i løpet av livet, sier hun.
Årsaken til økningen er at nordmenn blir eldre, og jo eldre man blir, jo høyere er risikoen for å få kreft. Dessuten blir eldrekullene større, flere får rett diagnose og flere overlever.

Brystkreft utbredt
Livsstilen vår spiller også en viktig rolle, minner Ryel om.

- Mindre røyking, fysisk aktivitet og bedre kosthold kan være med å redusere risikoen, påpeker hun.

Unge i Norge kjøper kreftforsikring:

Blant menn iNorge er prostatakreft den vanligste kreftformen. Blant kvinner er brystkreft vanligst. 3.000 kvinner får diagnosen årlig. Man kan redusere risikoen ved å drive mer fysisk aktivitet og kanskje ved å drikke mindre alkohol, ifølge professor Erik Wist, som leder Norsk Brystkreftgruppe.

- Bruk av hormoner mot overgangsplager kan øke risikoen noe, og å bruke dette i mindre grad kan altså redusere risikoen. Kanskje bør man være spesielt forsiktig hvis man har brukt p-piller som ung, sier Wist.

Les også: Vet for lite om brystkreftfare: