Varmt vann gir slappe baller

Vil du bli far? Da bør du velge en rask dusj fremfor varme bad, mener forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trange boxere, lange mobilsamtaler og pc’en på fanget er fy-fy for menn som drømmer om små, søte kopier seg selv. Nå er ikke en ukentlig renselse i badekaret lov heller.

- Varme bad kan trygt legges til listen over ting som må unngås når man prøver å få barn, sier professor i urologi, Paul Turek, i en pressemelding fra University of San Fransisco.

I flere tiår har man antatt at varme bad er usunt for fruktbarheten. Nå er det for første gang bevist, ifølge forskerne.

Lurer du på om rumpetrollene dine holder mål? Nå kan du sjekke sædkvaliteten hjemme:

Henger i en heis
Studien som er publisert i Brazilian Society of Urology, tok for seg tolv menn som var vant til å tilbringe en halvtime i boblebadet eller badekaret. Etter tre måneder uten varmt vann, fikk halvparten av mennene fem ganger bedre sædproduksjon.

- Dette beviser at det ikke er noen genistrek å gå i badstu eller ta lange, varme bad dersom man ønsker å få barn, sier Arne Sunde, Arne Sunde, leder for fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital.

Sæden må nemlig ha relativt kalde omgivelser for å kunne utvikle seg best mulig. Så mens kroppstemperaturen er 37 grader, strever testiklene etter å holde 32 grader.

- Det er grunnen til at testiklene henger på utsida i en slags heis. Når det er varmt, henger de langt ned for at blodet skal rekke å kjøle seg ned før det når testiklene. Når det er kaldt, trekker de seg opp, forklarer Sunde.

Kan slippe behandling
Når par som sliter med å få barn kommer til St. Olavs Hospital, ligger problemet halvparten av gangene hos mannen, halvparten hos kvinnen. Rådene for hvordan kvinnene bør leve er mange. Men menn må være like forsiktige, ifølge Paul Turek.

- Behandle kroppen din som et tempel: Spis sunt, sov godt og ta godt vare på deg selv, anbefaler urologen.

Sædkvaliteten er nemlig lettpåvirkelig, og små faktorer kan få store utslag. En mann med normal sædkvalitet kan få elendig sædkvalitet etter at han har hatt feber, ifølge Sunde.

- Menn som har stillesittende arbeid eller en jobb hvor det er spesielt varmt, bør også sørge for å lufte seg innimellom, råder han.

Disse enkle grepene kan fort spare par med fertilitetsproblemer for turen til fertilitetsklinikken, konkluderer de amerikanske forskerne.

Les også: Sperm svømmer bedre etter porno

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!