Varme lindrer smerte

Det gamle kjerringrådet er sant: Varme lindrer indre smerte.

Publisert
Sist oppdatert

Mange kvinner følger kjerringrådet om å legge noe varmt på magen ved menstruasjonssmerter. Nå beviser forskning at det hjelper.

Det er forskere ved University College London som har funnet ut at du virkelig blir bedre av varme. Varme gjenstander som legges på huden over smerteområdet, lindrer indre smerter i opptil en time.

- Smerter ved kolikk, blærebetennelse og menstruasjonssmerter oppstår på grunn av midlertidig reduksjon av blodstrøm eller utvidelse av organer som tarm og livmor. Det fører til lokal vevsødeleggelse, noe som gir smerte, sier forskningsleder Brian King ifølge Hindustan Times.

Frem til nå har de fleste antatt at varmen gir en placeboeffekt, fordi vi tror det hjelper. Men King har bevist at varmen virkelig fjerner smerten på omtrent samme måte som smertestillende medisiner gjør.

I studien la forskerne en varm gjenstand på over 40 grader på huden over et smertefullt område. Gjenstanden aktiverte en varmemottaker på innsiden av kroppen. Disse varmemottakerne blokkerte kroppens evne til å kjenne smerte.

- Problemet med varmen er at den bare gir midlertidig lindring, sier King.

Nå ønsker han å fortsette forskningen, så han kan utvikle smertestillende medisiner som vil virke bedre enn dagens tabletter.

Studien blir presentert ved Physiological Societys årlige møte.

 

Mozon, 11.7.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer