Varme inhalasjonsdampbad kan hindre halsbetennelse

Varme inhalasjonsdampbad med kamille, hvitløk eller timian være nok til å snu sykdomsforløpet hvis det oppstartes tidlig. Kombiner gjerne med varm drikke og urter, som salvie, timian, hestehov eller kamille, skriver Bernt Rognlien.

Akutt halsbetennelse kommer ofte som en fortsettelse eller en forverring av en forkjølelse. Hos barn sitter den ofte i nesesvelget, i overgangen mellom nese og hals og medfører da ofte betennelse i det lymfatiske vevet som ligger her. Når dette vevet blir kronisk hovent får barnet kronisk tett nese og får hovne polypper som ofte fjernes operativt. Akutt faryngitt oppstår oftest i kaldt fuktig vær og angriper personer med nedsatt motstandskraft. Akutt tonsilitt får man når infeksjonen i tillegg angriper mandelen eller tonsillene som sitter en på hver side i svelg.

Behandling

Generelle råd
Hvile er viktig ved akutt halsbetennelse. Hold eventuelt sengen. Unngå å fryse og hold deg inne så lenge du har feber og gjerne to dager etter at feberen er over. Unngå røyk og annen lokalirriterende påvirkning. Det er viktig å få i seg rikelig med væske for at slim og sekreter skal holdes mest mulig tynnflytende, og for å opprettholde en god væskebalanse ved febersykdom.

Varm drikke. Det virker lindrende å drikke noe varmt.

Noen har lett for å få bihulebetennelser som medfører at nesen blir tett og man må puste gjennom munnen, da tørker slimhindene i munn lettere ut og slim fra nesen renner ned i svelget og irriterer, begge deler disponerer for halsbetennelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neseskyllinger med saltvann kan forebygge dette da skyllingen hjelper til å holde nesen åpen og fjerner slim fra tette bihuler.

Urter
Ved begynnende symptomer kan varme innhalasjonsdampbad med kamille, hvitløk eller timian være nok til å snu sykdomsforløpet hvis det oppstartes tidlig.

Urtete. Kombiner gjerne varm drikke og urter, som salvie, timian, hestehov eller kamille.
Solhatt ekstrakt eller annen immunstimulerende behandling bør gis til barn og andre med stadige tilbakevendene halsbetennelser og infeksjoner i øvre luftveier. Bruk 20-30 dråper 2-3 ganger daglig.

Vitaminer
Tran med A-vitamin og vitamin-C er viktig.

Alternative behandlingsformer
Homeopatiske medisiner for å forebygge nye infeksjoner og for å behandle gamle. Hva kan homeopatiske medisiner gjøre for de med hyppige infeksjoner i øvre luftveier? De som stadig er plaget med halsbetennelse har ofte et dårlig immunforsvar, og homeopatiske medisiner kan være en effektiv behandling får å bedre dette.

Akupunktur kan også brukes for å stimulere immunforsvaret, og for å behandle både forkjølelser, bihulebetennelser og halsbetennelser.

Symptomer
Akutt faryngitt: Sårhet og tørrhet i nesesvelget. Lett feber. Svelgvansker med sårhet og smerter som er verst når man. svelger sitt eget spytt, det bedrer ofte å svelge mat. Økt slimproduksjon fra svelg og hoste.

Akutt tonsilitt: Mer uttalte svelgvansker både for fast og flytende. Ofte smerter med utstråling til ørene. Grøtet tale fordi tonsillene/mandlene hovner opp.

Komplikasjoner er sjelden, men hvis årsaken er beta-hemolytiske streptokokker gr.A kan det oppstå ettersykdommer som rheumatisk feber og glomerulonefritt. Er årsaken disse streptokokkene har halsbetennelsen oftere et mye kraftigere forløp med høy feber og dårlig allmenntilstand. Slimhindene i svelget er da ofte sterkt røde, hovne og har ofte et flekkvis hvitt belegg.

Årsaker
Virus, bakterier, sopp, candida albicans.

Forløpet ved halsinfeksjoner er som regel lett og symptomene går vanligvis over av seg selv i løpet av noen dager.

Bernt Rognlien, mozon.no