Foto: Colourbox / Kim Jansson
Foto: Colourbox / Kim JanssonVis mer

Vanvittig forslag i krisetider

For all del: Ikke steng ølkranene klokken to!

Fredag lærte vi at regjeringen, med Senterpartiet som initiativtaker, vurderer å innskrenke skjenketidene fra klokken tre til to om natten. En svært presset utelivsbransje skjelver på hendene, noe den har all grunn til.

Forslaget om å skrenke inn skjenketidene kommer naturligvis ikke ubegrunnet. Politiet i landets største byer ønsker å få bukt med bråk og spetakkel på nettene, og ser som eneste løsning på problemet, å redusere skjenketidene, ifølge Aftenposten.

Bare tenk hvor mange som egentlig har fått nok å drikke i totiden, men som likevel fyller på helt til baren stenger. Én time mindre kan i teorien redusere sjansene for voldelige utageringer etter dj-ene har stoppet musikken, samtidig som mange flere vil få det svært bedre dagen derpå.

Men et slikt kutt i skjenketiden vil være dramatisk for skjenkestedene. Én time mindre skjenking kan bety redusert omsetning for en bransje som allerede sliter. Noen steder har allerede varslet at kranene kan bli stengt for godt, dersom skjenkestoppforslaget går gjennom.

Kim Jansson er journalist i DinSide.
twitter.com/kimjan
Foto: Per Ervland Vis mer


"Nå er vi ganske fortvilet her.(...) Da vi lever av omsetningen etter klokken tolv, er vi redde for at dette vil bety kroken på døra om en av disse salgstimene forsvinner", skriver ledelsen i utestedet Blå til egne tilhengere på Facebook.

Erfaringer fra andre byer, viser at redusert omsetningstid gir dramatiske utslag for utelivsbransjens omsetning. Da Fredrikstad reduserte skjenketiden for kort tid tilbake, var meldingen fra bransjen klar:

- Jeg tror ikke alle utestedene vil overleve. Det er trist, jeg ser ingen positive ringvirkninger som følge av innføringen av kortere skjenketider, har en utelivsaktør i Fredrikstad uttalt til f-b.no. Han kunne også fortelle om ansatte som har fått kortere arbeidstider, og dermed sliter økonomisk, som følge av utestedenes omsetningssvikt.

Faren for mer økonomisk kriminalitet vil også øke med et slikt forbud. Allerede i dag blir enorme svarte beløp omsatt i utelivsbransjen i Norge. Ifølge TV2 omsettes det 1,2 milliarder svarte kroner i utelivsbransjen - og dét gjelder bare for hovedstaden.


Dersom utelivsbransjen taper penger på et alkoholstopp, er det ikke usannsynlig at enkelte aktører føler de må se seg nødt til å omsette svart for å overleve i markedet. Her snakker vi om inngangspenger som går rett i lommene til dørvaktene (i stedet for, eller som et supplement til lønnen), eller triksing med kassaapparatene, som i dag er kilder til svart økonomi i utelivsbransjen.

At en svært presset utelivsbransje skal få en enda tøffere kamp for å overleve, er ubegripelig i en tid som denne.

Stengte dører og tapte arbeidsplasser er det siste Norge trenger i en tid der regjeringen må gjøre sitt ytterste for å dempe den kraftige økningen i arbeidsløsheten.

I disse finanskrisetider kan dette forslaget beskrives som noe umusikalsk.


Hva mener du?

Si din mening i DinSides Forum!