Vant sak mot østrogen-pille

En amerikansk kvinne har fått rettens medhold i at hormonbehandling har skylden for hennes brystkreft. Nå følger tusenvis av liknende rettssaker.

Den amerikanske kvinnen og hennes ektemann ble tilkjent nesten ti millioner kroner i erstatning av juryen i Philadelphia.

Retten mente at det fantes en klar sammenheng mellom hormonpreparatet Premro og at kvinnen måtte gjennom alvorlige operasjoner på grunn av brystkreft. Juryen skal også vurdere om legemiddelselskapet Wyeth må betale bøter for å ha informert for dårlig om de farlige bivirkningene.

Krangler om risikoen
Dette er ikke første gang de store legemiddelselskapene har blitt kritisert for bivirkninger av hormonprodukter.

Medikamentene som inneholder forskjellige kombinasjoner av hormonene østrogen og gestagen, brukes til å redusere symptomene ved overgangsalderen hos kvinner. Preparatene kan samtidig redusere risikoen for benskjørhet, men øker sannsynligvis risikoen for dødelig blodpropp og brystkreft.

En undersøkelse ved Universitetet i Tromsø bekrefter disse teoriene om sammenhengen mellom østrogen og brystkreft. Undersøkelsen viser at en av fire tilfeller av brystkreft i Norge kan skyldes bruk av østrogenmedisin i overgangsalderen. Men fortsatt mener noen leger og forskere at fordelen av pillene er større enn ulempene:

- Vi vet at langvarig hormonbehandling ikke er noen god ide. Men spørsmålet er om gevinsten av kortvarig behandling kan være større enn ulempene. Vi mener ja, dersom symptomene i overgangsalderen er alvorlige og kvinnen er klar over risikoen som er forbundet med behandlingen, sier forskeren Nananda Col til HealthDayNews.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele saken her: Tja til hormonterapi

Velger naturlig
De mange advarslene om farlige bivirkninger har også ført til at stadig flere kvinner prøver naturlige erstatninger til hormonterapi. Flere typer naturprodukter inneholder nemlig stoffer som gir en liknende effekt som hormonene, men uten de samme bivirkningene.

Les mer her: Velger soya mot menopause

Flere saker følger
Amerikanske advokater anslår at Wyeth nå kan bli saksøkt av omtrent fem tusen kvinner i liknende situasjon.

- Advokater over hele landet vil nå lese denne saken nøye for å se om det har noe for seg å saksøke produsenten av Prempro. Dommen vil være et tegn til andre advokater om at de har en mulighet til å oppnå betydelige erstatninger, sier jusprofessor Howard Erichson ved Seton Hall Law School i Newark i en kommentar til nyhetsbyrået Reuters.

 

Mozon.no, 19.10.2006