Oslo 8. juni 2009; Professor Lars A. Akslen mottar Kong Olav Vs Kreftforskningspris. Foto:  Thomas Barstad Eckhoff
Oslo 8. juni 2009; Professor Lars A. Akslen mottar Kong Olav Vs Kreftforskningspris. Foto: Thomas Barstad EckhoffVis mer

Vant 750.000

Arbeidet med å utvikle nye metoder for å konstatere kreft, ga gjev pris: Kreftforskningsprisen.

Det var H.M. Kong Harald V som delte ut den prestisjefylte prisen på vegne av Kreftforeningen i går, på Gamle Logen i Oslo. Det er attende gang prisen deles ut.

I år gikk prisen til den bergenske professoren Lars A. Akslen, som har bidratt mye innen norsk kreftforskning, blant annet ved å utvikle nye metoder for å konstatere kreft.

I tillegg til en pris er på 750 000 kroner, fikk Akslen et trykk av den norske kunstneren Tone Dietrichson.

Se det offisielle videoportrettet av prisvinneren på nettsidene til Kreftforeningen (ekstern lenke)

Akslen jobber som daglig forsker og seksjonsleder ved Gades Institutt ved Universitetet i Bergen, og er overlege i patologi ved Haukeland universitetssykehus.

Vi tror ikke på kreftforskning – helserådene blir ignorert
Flere overlever kreft
Facebook øker faren for kreft, mener forsker

Ny behandlingsmetode for kreft

Akslen og hans forskningsgruppe har publisert en rekke funn om såkalt angiogenese, som er nydannelse av blodårer i kreftsvulster, ifølge Kreftforeningen. Legemidler som angriper disse angiogenese er en ny behandlingsmetode for kreft. Legemidlene er allerede på markedet.

- Jeg tror at anti-angiogenesebehandling vil bli et godt supplement til dagens etablerte behandlingsmetoder. Midlene hjelper trolig mot flere kreftformer. I noen tilfeller vil anti-angiogenesemidler kunne brukes som eneste behandling, sier Akslen, i en pressemelding fra Kreftforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne i Bergen har utviklet nye diagnostiske metoder for å sile ut de pasientene som har aktiv nydannelse av blodårer. Det antas at nettopp disse pasientene vil ha mest nytte av antiangiogenese-behandling.

Dette kan øke kreftfaren hos barn
Maten du ikke bør droppe

Inspirerer til videre arbeid

Under prisutdelingen la Akselen stor vekt på at prisen er en viktig anerkjennelse av arbeidet som er gjort, og ikke minst, inspirasjon til videre arbeid.

Også Kreftforeningen synes det var stort å få dele ut prisen til Akslen.

- Det er en stor glede for Kreftforeningen å dele ut Kong Olav Vs kreftforskningspris. Lars A. Akslens forskning viser fremskritt både for diagnostisering og behandling av kreftpasienter, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.