Vanskelig med melkeallergi

En norsk studie viser at mange foreldre tror barnet reagerer på melk selv om det ikke er tilfelle. Andre barn har kroniske plager fordi foreldrene i for liten grad skuler til melken.

Vanskelig med melkeallergi

En norsk studie viser at mange foreldre tror barnet reagerer på melk selv om det ikke er tilfelle. Andre barn har kroniske plager fordi foreldrene i for liten grad skuler til melken.

- Matallergi er vanlig hos barn, og melk er den matvaren som oftest er i foreldrenes søkelys. I Norge har det ikke vært kjent hva som er den sanne forekomsten av melkeallergi og melkeintoleranse, sier lege Merete Eggesbø ved Folkehelsa til

For å finne ut hvor ofte melken faktisk var årsak til plagene, undersøkte Eggesbø hun 103 barn med diettforsøk, såkalt prikktesting, og endringer av kosten innen en vitenskapelig ramme. 54 av barna hadde foreldre som mente at de reagerte på melk.

Fire av fem vokste av seg allergien

- 11,9 prosent av foreldrene i undersøkelsen hadde eller hadde hatt mistanke om at barnet deres reagerte på melk. Foreldre som mistenkte melkeallergi hos barnet, fikk mistanken bekreftet i rundt halvparten av tilfellene. Samtidig tyder tallene på at melkeallergi forekommer relativt ofte hos barn, der foreldrene ikke mistenkte sykdommen, og at underrapportering derfor også er et problem, sier Eggesbø.

- Barn med matallergi som ikke blir oppdaget, får ikke den dietten de trenger, og kan derfor lide unødvendig av kroniske tilstander. Dette kan ha negative konsekvenser for barnets vekst og helse, og er viktig å være oppmerksom på. Undersøkelsen viste også at fire av fem barn vokste av seg sykdommen allerede ved to og et halvt års alder, legger Eggesbø til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lettere med eggallergi
I en annen studie har Eggesbø sett på forekomsten av eggallergi. Her var foreldrene noe mer treffsikre. I to tredeler av tilfellene ble foreldrenes mistanke bekreftet, og barnet hadde en reaksjon på egg. Både for egg- og melkeintoleranse var foreldrenes treffsikkerhet bedre jo lengre de hadde hatt mistanken, skriver Dagens Medisin.

Silje Stavik mozon.no 16.10.01