Vanskelig å forby anoreksi-sidene

Nettsteder som fremmer spiseforstyrrelser kan være svært skadelige. Det er likevel nesten umulig å sensurere innholdet.

Nettsteder, blogger og diskusjonsforum som forherliger spiseforstyrrelser, dukket første gang opp i USA for rundt fem år siden. Siden da har flere gått i bresjen for å forby dem.

- De støtter opp om de syke tankene og følelsene mange med spiseforstyrrelser har. Samtidig er nettstedene med på å forlenge sykeprosessen. Jeg skulle gjerne vært dem foruten, sier Kjersti Brænne, overlege ved barne - og ungdomspsykiatrisk klinikk ved St. Olavs Hospital.

Les hele saken her: Lærer anoreksi på nettet

Ikke rettslig hinder
Det er imidlertid svært vanskelig å hindre personer med spiseforstyrrelser i å gi råd til andre i samme båt.

- Hvis de som skriver på nettstedene, har gitt samtykke til å legge ut opplysninger om seg selv, kan jeg ikke se at det finnes noe rettslig hinder. Det måtte i så fall være i svært sjeldne tilfeller hvor man setter andres liv i fare. Men det skal svært mye til, sier professor i jus ved Universitetet i Oslo, Dag Wiese Schartum.

Hvis informasjonen publiseres i for eksempel en blogg som ligger under et presseorgan, vil det imidlertid være pressens selvjustis og Vær Varsom Plakaten som gjelder, påpeker Schartum.

Han mener det viktigste er å ta i bruk mykere virkemidler.

- Hvis man blir konfrontert med ytringer man misliker, kan man ta til motmæle og fremme sitt syn så godt som mulig. Et viktig mottrekk er også at behandlere og pårørende følger godt med og tar hensyn til nettstedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redde foreldre
En ny amerikansk studie viser at halvparten av foreldrene kjenner til at barna deres bruker internett aktivt i forbindelse med spiseforstyrrelser. Likevel har bare en av fire diskutert dette med barna. Brænne tror det er et uttrykk for at foreldrene er redde for å trå feil.

- Når man får et barn med spiseforstyrrelser, gjør det mye med en. Man vet ikke helt hvordan man skal forholde seg til det. Men jeg tror det er viktig at foreldrene tar det opp med barna og følger med på nettbruken, sier Brænne.

Vil du vite mer om spiseforstyrrelser? Les mer på Lommelegen:

 

Mozon.no, 06.12.2006