Vanskelig å bli gravid

Per og Kari er forelsket og forsøker å bli gravide. Sexolog og lege Esben Esther forteller:

Kari og Per har kost seg gjennom den søte forelskelsens tid. Nå er han i militæret, men hjemme rett som det er, "for å befrukte kona mi - noe jeg selvfølgelig har lyst til selv også!", tenker Per.

Kari har oppsøkt en sexologikyndig lege og fått gode råd for hvordan hun skal bli gravid. Selv hadde hun vært opptatt av samleiestillinger og kosthold. Hun var ganske fortvilet fordi Pers permisjoner ofte ikke passer så godt med hennes eggløsningsperioder.

DETTE ER TREDJE DEL I SERIEN OM KARI OG PER.

LES DEL 1 HER: FORELSKET OG FORANDRET

LES DEL 2 HER: FORELSKET OG GRAVID

Legen fortalte Kari at det er vanlig å ha mer sex når en legger prevensjonen til side og ønsker seg barn. "Fortell meg noe nytt!" hadde Kari sagt til det.

- Dessverre er det slik at dersom det ikke skjer noen befruktning, blir samleie-hyppigheten mindre enn noen gang, sa legen. Kari tenkte på Pers fjernhet og sine egne tanker om at hun kanskje ikke kunne bli gravid. Dette hadde i alle fall ikke virket inspirerende på seksualiteten. Hun nikket til legen som fortsatte:

- Svært mange reduserer den seksuelle aktiviteten enda mer når legene begynner å sette i gang tiltak for at du skal bli gravid. "Hm, sa Kari, det er jo deprimerende".

- Ja, sa legen, og depresjonen setter ned den seksuelle lysten! På den måten går mye vinning opp i spinning. I verste fall blir dere uvenner. Kari forsto.

Legen hadde likevel god informasjon å gi henne. Han sa at sannsynligheten for å bli gravid i løpet av 6 måneder er på 80 prosent dersom en har mer enn fire samleier i uken. Den er på 32 prosent ved 1-2 ganger i uken og bare 17 prosent med samleie sjeldnere enn en gang i uken.

- Så blir den null da, etter hvert som det måtte bli mindre, sa legen og Kari nikket igjen. "Hva med sædkvaliteten?" ville hun vite. Legen svarte at det var ingen nytte i å spare sæd særlig lenge.

- En uttømming hver annen dag, er å anbefale, sa han. Videre forklarte han Kari at det "fertile vinduet" - den tiden da hun kan bli gravid er fra 6 dager før til 12 timer etter eggløsning. "Syv dager til sammen", tenkte Kari.

- Spermiene overlever 6-10 dager inni deg. I tillegg er det slik at spermiene får bedre kvalitet når han er skikkelig opphisset, og det gjelder sekretet i både skjeden og livmorhalsen din også, sa legen. Kari forsto at dess bedre sex de hadde, dess mer sannsynlig ville det være at hun ble gravid. Hun skjønte også at det ville være fint med samleie hver annen dag. Hun slappet litt av, og kjente at hun gledet seg.

Snart skulle Per komme hjem på langperm.

Hun gikk på byen og kjøpte seg noe lekkert å ha under når han kom. Det var lenge siden hun hadde gjort noe slikt nå, selv om hun visste at både Per og hun selv ble mer kåte når hun "lekret seg opp". Per kunne bare glede seg og holde spermiene klare! Hun ville skrive til ham og si at han bare måtte kose seg med seg selv før han kom. Spermiene ville ikke ta skade av det, snarere tvert om.

Kari hadde en bedre følelse både for seksualiteten og for mulighetene til å bli mor. Hun tenkte at ungen som måtte komme jo også ville trenge lykkelige foreldre.

Hvordan det går med dette paret, skal jeg komme tilbake til.

Esben Esther

 

Mozon.no, 07.12.2005