Vann og vind gir milliardgevinst

Millioner kroner spart på ny energiteknologi på den spanske øyen El Hierro. Det nye anlegget ønskes velkommen på kanariøyen, som i utgangspunktet har relativt stive strømpriser. Bellona håper på liknende investeringer i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Penger spart

Den vesle kanariøya El Hierro med 10.000 innbyggere regner ikke bare med å spare miljøet, men også utrolige 2 millioner euro (vel 16 millioner kroner) årlig med ny energiteknologi. Dette skriver den spanske avisen El País.

For miljøet betyr anlegget store besparelser. Med den nye teknologien anslår man at reduksjonen av diesel reduseres med 6.000 tonn - og naturligvis reduseres også utgifter og ytterligere miljøbelastning gjennom at man heretter slipper å transportere diesel til øya.

Vann og vind

Selve teknologien går ut på å bruke vind og vann i kraftproduksjonen:

- Om man er tilknyttet et strømnett er kraftproduksjon ganske enkelt. I de perioder man produserer mye strøm og bruker lite, som for eksempel en vindfull sommerdag, leveres overskuddet inn på strømnettet. Når det er omvendt som på en kald vinterdag uten vind og bølger, henter man strøm ut fra nettet, forklarer sier Konrad Pütz, miljøteknologi- og transportrådgiver i Bellona til DinSide.

- På en øy som El Hierro blir det hele mer komplisert. På øyer trenger man såkalte stand-alone-anlegg der man må klare seg selv både i fete og magre tider. Man trenger derfor et system for å å lagre overskuddsproduksjonen på en eller annen måte. Ellers går den tapt og man tvinges til å produsere strøm fra for eksempel dieselmotorer på dager med underskudd. Prinsippet på El Hierro går ut på å lagre energi i et høytliggende vannbasseng og man kan senere bruke dette vannet til strømproduksjon. Vindkraften er dermed energikilden og vannet brukes for å lagre energi. Systemet kalles derfor et hybridsystem.

Vann og vind bidrar til reduserte kraftutgifter.
Vann og vind bidrar til reduserte kraftutgifter. Vis mer


På dager med overskudd av vindkraft brukes overskuddsstrømmen til å pumpe vann opp til et høyere nivå (vannturbiner kan reverseres og brukes som vannpumper, strømgeneratorer kan reverseres og brukes som elektriske motorer). På dager med underskudd brukes energien i dette vannet til å drive vannturbiner og produsere strøm.

Gevinsten

Dette er miljøgevinsten:

 • Anlegget sparer for 18.700 tonn CO2
 • Her blir reduksjon 100 tonn svoveldioksid og 400 tonn nitrogenoksid
 • - Bellona setter pris på, og støtter slike tiltak fordi det gjør det mulig å erstatte noe av den minst effektive strømproduksjonen, som oftest dieselmotorer, og den med høyest utslipp med fornybar energi. I tillegg bidrar slike prosjekt til teknologiutvikling som kan gjøre nytte mange andre steder, sier Konrad Pütz, miljøteknologi- og transportrådgiver i Bellona til DinSide. Det er bygget lignende anlegg på Utsira i Norge.

  Det vil koste 54 millioner euro å bygge systemet. Spansk stat og kommune finansierer den største delen av anlegget, mens EU bidrar med en liten del.

  El Hierro er først ute i Europa med dette systemet som blir delfinansiert gjennom EU-systemet. Det er planlagt lignende anlegg på Kreta og Madeira.

  >>> Les mer om El Hierro på DinSides Reise

  Kilder: El País, Bellona

  AKTUELT