Vanlige småskader

Småskader er en del av sommeren. Men når de først inntreffer, er de svært ubehagelige. Her er noen vanlige småskader.

Insekter
Hvorvidt insekter er farlige eller ikke, avhenger av om du er allergisk. Du kan være allergisk mot insekter uten å vite om det. Veps, mygg, klegg og knott kan være livstruende ved allergi.

- Følg med på ungene så de ikke griser seg til med is og godteri. Det tiltrekker seg insekter, sier Hanne Sterten, kommunikasjonssjef i Alliance Apotek.

Flått
Flåtten har utbredt seg i Norge de siste årene, og har kommet lenger nord enn før. Flåtten er litt mer kinkig enn andre smådyr, og kan føre til alvorlig sykdom.

- Bruk langermet genser og langbukse hvis du er i områder med mye flått. Myggmiddel kan også hjelpe. Sjekk kroppen hvis du har vært på tur, sier Sterten.

Hvis du blir bitt, bør du fjerne den med en gang. Det gjøres enklest med flåttfjerner fra apoteket. Dersom flåtten fjernes innen et døgn, reduseres risikoen for sykdom betraktelig. Sterten anbefaler ikke kjerringråd, som å bruke sigarettglør over flåtten.

Kråkebolle
Hvis du tråkker på en kråkebolle, bør du fjerne piggene.

- Dersom det kan være fare for infeksjon i såret kan det være lurt å benytte en sårsalve med antibiotika, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Vitusapotek.

Brennmanet
Brennmaneter er svært ubehagelig, men sjelden farlig.

- Fjern eventuelle tråder fra huden ved å skylle med saltvann eller å gni med sand. Smør så på et kløestillende eller lokalbedøvende middel, sier Byermoen.

Er du redd for å bli brent, kan du bruke en krem som beskytter mot brennmaneter.

Hoggormbitt
Hvis du blir bitt av hoggorm, etterlates det to bitthull i huden.

- Hold deg i ro og la bittstedet være i fred. For friske voksne er bittet stort sett ufarlig, men du bør kontakte lege. Barn og eldre må alltid kontakte lege, sier Hanne Sterten.

Gerd Byermoen gir de samme rådene som Sterten.

- Prøv heller ikke å suge ut giften. Unngå å klemme på bittstedet. Den eneste effektive behandlingen av hoggormbitt er motgift, sier hun.

Hvis du er i et område med stor risiko for huggorm, bør du bruke gummistøvler.

Solbrenthet
Skal du være ute i solen, er det viktig å beskytte seg.

- Vi råder folk til å bruke høy faktor, gjerne 15 til 20. Du blir brun da også. Det tar litt lenger tid, men du unngår solskader og flassing, sier apoteker Kjersti Aarskog ved Vitusapotek Colosseum i Oslo i en pressemelding.

Etter solingen anbefaler hun å bruke fuktighetskrem eller aftersunkrem for å unngå tørr hud og dempe irritasjon og sårhet.

 

Mozon, 21.7.2006