Vanlige sigaretter blir ulovlige i dag

Fra og med i dag, 17. november, må alle sigaretter være selvslukkende.

<b>FORBUDTE SIGARETTER:</b> Fra og med i dag er det forbudt å selge vanlige sigaretter - nå må de være selvslukkende. Foto: Colourbox.com
FORBUDTE SIGARETTER: Fra og med i dag er det forbudt å selge vanlige sigaretter - nå må de være selvslukkende. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag innføres kravet om selvslukkende sigaretter. Kravet omfatter produksjon, import og distribusjon, og gjelder i Norge og EU-landene. De nye sikkerhetskravene innebærer at sigaretter skal slukke av seg selv dersom de ikke aktivt blir røkt.

Det nye regelverket har bakgrunn i det høye antallet dødsbranner som forårsakes av sigaretter.

– Sigarettrøyking er den viktigste enkeltårsaken til dødsbranner, sier avdelingsleder Sverre Lundh Limtun i DSB.

Bakgrunn: EU vil forby vanlige sigaretter

1 av 5 dødsbranner skyldes røyking

17 prosent av alle dødsbranner i Norge i perioden 1997-2008 skyldtes røyking. Det fremkommer i DSBs rapport "Kjennetegn og utviklingstrekk ved dødsbranner og omkomne i brann" fra 2010.

Ifølge den samme rapporten, oppstår de fleste dødsbrannene som skyldes røyking, i stua (56 prosent) og på soverommet (20 prosent).

Statistikken viser også at kombinasjonen røyking og høy alder er risikabel når det gjelder faren for å omkomme i brann. Justert etter gjennomsnittlig folkemengde innen hver av aldersgruppene i perioden, er aldersgruppen 70 pluss, veldig overrepresentert.

Les også: Kiosker og bensinstasjoner må kanskje slutt å selge tobakk

Reduksjon på 30-40 prosent

Finland innførte krav om selvslukkende sigaretter 1. april i fjor, og registrerte en reduksjon på 30 prosent av branner med røyking som årsak i perioden april til juni sammenlignet med året før.

New York innførte selvslukkende sigaretter som standard allerede i 2004. Det samme året ble antallet døde i branner redusert med rundt 40 prosent sammenliknet med året før, ifølge USAs nasjonale brannsikkerhetsorganisasjon.

Det gis ikke noe overgangstid for å "tømme lagrene" for sigaretter som ikke oppfyller de nye sikkerhetskravene.