Vanlig taktikk for reisesvindel på nett

Pass på så du ikke går i de vanligste fellene. Det er bedre å ta det litt med ro enn å bli rundlurt. Ikke bare er det dyrt, det kan fort bli pinlig også.

Vær skeptisk
Pass på hvis du ser en webside, en webannonse, eller mottar en e-post som tilbyr deg en gratis, eller svært billig reise. Spesielt bør du passe på hvis prisen virker latterlig lav, eller turen er en gevinst i et slags lotteri.

Gi aldri ut ditt kredittkortnummer, og send aldri penger på forskudd før du har fått et ordentlig skriftlig tilbud. Når du får tilbudet må du også passe på at du har fått med alle utgiftene og vilkårene, og du bør også kontrollere om opplysningene stemmer.

Husk: Å se tilbudet på en webside er aldri like bra som å ha et skriftlig tilbud. Grunnen til det er at websiden kan endres ved noen enkle tastetrykk, og dermed vil du ikke ha noen beviser for hvordan tilbudet egentlig var, når du først fikk det.

Ikke la deg presse til å slå til nå!
Ved de fleste engangstilbud bør det ringe en bjelle. Husk: Et godt tilbud i dag, vil som regel også være et godt tilbud i morgen. Tenk deg om!

Si nei hvis du får en periode på mange måneder å reise på
Når du endelig bestemmer deg for å reise har firmaet ofte avgått ved døden. Mange "lurefirmaer" bruker bevist rene utsettelsestaktikker slik at du ikke får mulighet til å reise før tilbudet har utløpt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og uansett, de fleste løfter om en gunstig pris hele året er vanligvis bløff. Pris og ledig kapasitet varierer jo som regel stort mellom høysesong og lavsesong, og seriøse firmaer vil vanligvis aldri garantere reiser under minstepris i høysesongen.

Kontroller all skriftlig informasjon
Sjekk at du har full oversikt over hva som er inkludert i prisen, og hva som eventuelt kommer i tillegg.

Få navnene på hotellet, flyplassen og restaurantene som er en del av "pakken". Ta så kontakt med firmaene selv, og kontroller om de faktisk har en avtale med ditt reiseselskap. Har de det ikke, bør det være ganske klart at du bør skygge banen.

Et lite tips til slutt; pass på at du ikke bruker de telefonnumrene som er blitt oppgitt av selskapet. I verste fall kan det hende at du ringer direkte til svindlerne.

Hva når reisen ikke er inkludert?
Har du vunnet, eller fått en bra pris på oppholdet må du sjekke hvordan du skal reise dit. Sjekk spesielt om det er mulig å dra til reisemålet på egenhånd.

Et vanlig triks blant de useriøse aktørene er å gi deg et pangtilbud på et cruise, for så å ta en vannvittig overpris på reisen til og fra.

Sjekk prisene hos de lokale reisebyråene
Skruppelløse firmaer har ofte godt skjulte avgifter og gebyrer som fort gjør din "billigtur" langt dyrere enn du kunne fått den hos et seriøst reisebyrå.

I verste fall vil du ikke oppdage disse skjulte avgiftene før du er framme på reisemålet og ikke lenger kan avbestille.

Dette viser også hvor viktig det er å få et skriftlig tilbud, for så å se nøye på alle vilkårene og benytte mulighetene til innhente andre tilbud. Du vil garantert føle deg snytt når du kommer hjem og finner ut at ditt lokale reisebyrå kunne gitt deg samme tur til en langt lavere pris.

Tilbake til hovedartikkelen.