Vanlig plast kan gi mindre testikler

Et kjemisk stoff som finnes i mange vanlige husholdningsprodukter av plast kan forstyrre utviklingen til guttebarn og føre til lavere fruktbarhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjemikalier som phthalater og parabener har de siste årene blitt mistenkt for å stå bak flere problemer som sterilitet og kreftsykdommer.

Nå mener en gruppe forskere at de vanlige kjemikaliene kan ødelegge utviklingen til guttebarn før fødselen. Resultatet i første omgang er dårligere utvikling av kjønnsorgan og mindre testikler enn normalt.

Hemmer utviklingen
Forskerne ved University of Rochester i New York har sett nærmere på den fysiske utviklingen hos 134 guttebarn i alderen 2 til 30 måneder.

Tester av mødrene viser en klar sammeheng mellom avfallstoffer fra phthalater og sønnenes utvikling. Mangelfullt utviklede kjønnsorganer hos guttene bærer også mange likhetstrekk med den "feminiseringen" forskere kjenner hos dyr som er utsatt for denne typen kjemikaler.

- Vi kan selv med en liten testgruppe vise at guttebarn som er mest utsatt for disse kjemikaliene også har høyest risiko for flere endringer i kjønnsorganene.

- Men det vil ta tid å finne ut av hvilke av disse kjemikaliene og hva slags produkter som er viktigst i denne sammenhengen, sier forskningsleder og professor Shanna Swan til magasinet Rednova.

Vanlige produkter
De utskjelte phthalatene brukes i en lang rekke produkter som såpe, sminke, leketøy og hårspray. Kjemikaliene brukes blant annet for å gi plastprodukter større mykhet og farge.

- Vi blir ikke noe friskere av å gå rundt og bekymre oss. Men det er altså et stort problem at mange vanlige produkter inneholder en mengde kjemikalier som vi har altfor lite kunnskap om, mener Line Andersen som er rådgiver ved Forbrukerrådet.

- Miljømerkede produkter med færre farlige kjemikalier finnes jo i Danmark. Men foreløpig har vi i Norge stilt for lave krav til de som selger oss kosmetikk. Jeg håper norske forbrukere kan presse forhandlerne til å tilby flere trygge produkter i fremtiden, sier Andersen.

LES OGSÅ SAKEN: ADVARER MOT FARLIG KOSMETIKK

Dette er kjemikaliene
Vanlige produkter som shampoo, vaskemidler, leketøy, kosmetikk og tannkrem inneholder en rekke kjemikalier som skal gi bedre lukt, smak eller holdbarhet. Men hvilke stoffer kan være farlige og hvilke er helt harmløse?

Her er en oversikt over de mest kjente typene kjemikalier som kan være skadelige for helsen din:

Formaldehyd
Dette stoffet er et billig konserveringsmiddel som brukes i produkter som vaskemidler, tekstiler, shampoo, balsam og badeskum. Man antar at stoffet blant annet kan utløse hudallergier og kan ha en sammenheng med utvikling av forskjellige typer kreft.

Phthalater
Dette stoffet har en evne til å forsterke lukt og gjøre plastprodukter mykere. Phthalater er allerede forbudt i leker som lages for barn men brukes i forskjellige kosmetikkprodukter. Stoffene er satt i sammenheng med lavere sædkvalitet, forstyrrelser i utviklingen av kjønnsorganer, allergier og økt risiko for utvikling av brystkreft.

Parabener
Britiske forskere advarte i fjor mot sammenhengen mellom parabener og brystkreft. Kjemikaliene som blant annet finnes i fuktighetskremer og deodoranter ble oppdaget i mange av svulstene til kvinner som ble operert for brystkreft.

Nitrosaminer
Disse kjemikaliene er kreftfremkallende i en slik grad at EUs vitenskapelige komite har konkludert med at det ikke finnes en sikker minstegrense for inntak av disse stoffene. Nitrosaminer finnes blant annet i rensekremer og shampoer.

Arylaminer
Disse kjemikaliene er et uønsket biprodukt av fargestoffer som brukes i hårfarger. Noen forskere mener det finnes en sammenheng mellom arylaminer og kreft i blæren. Regelmessig hårbleking kan øke denne risikoen.

 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!