Valutalån: Lån svenske kroner til 6,8 prosent!

Mens det billigste boliglånet i norske kroner DinSide kunne oppspore fredag var på 8,9 prosent, låner DnB Direkte ut svenske kroner til 6,8 prosent rente.

DinSide ringte fredag 4. september noen banker i Oslo for å høre hvilke betingelser de ville gi oss på lån i utenlandsk valuta.

Rolf Bruse i Handelsbanken, som antakelig har flust av svenske kroner å låne ut, var negativ: - Det kan nok hende vi kan gi slike lån, men det er ikke noe tilbud vi går ut med, sier Bruse. - Det er idag en forlokkende renteforskjell, men den avspeiler jo risikoen for at den svenske kronen skal stige ytterligere i verdi i forhold til den norske.

- Det er svært vanskelig å kommunisere slike forbehold til kundene. Det er for stor fare for at kundene inngår kontrakter der de ikke er klar over risikoen. Derfor gir vi egentlig ikke slike lån med sikkerhet i norsk eiendom, avslutter Bruse.

Credit Agricole Indosuez

Credit Agricole Indosuez er ikke akkurat noen pølsekiosk, men å gi boliglån i f.eks. franske franc til norske privatpersoner, tar de ikke sjansen på.

Vi kommer ikke engang forbi det første hindret: damen som tar telefonen på Oslo-kontoret forteller meg bestemt at hun har blitt instruert av sinde sjefer om at banken for tiden ikke gir slike lån. Kanskje siden, men ikke nå. Farvel.

DnB: 5,87 til 6,8 prosent

DnB Direkte vil kunne gi valutalån med sikkerhet i boligen. Men marginene er nok noe høyere enn for tilsvarende lån i kroner. Her er hva saksbehandler Pablo Roderiguez i kredittadministrasjonen skisserer for oss:

Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Du skal ha 20 prosent bedre sikkerhet: D.v.s at et lån på 60 prosent av takst prises som et på 80 prosent av takst.
 • Man kan ikke låne mindre enn én million kroner.
 • Det er 5.000 kroner i etableringsgebyr.
 • Det er i tillegg 2.000 kroner i årlige administrasjonsomkostninger.
 • Renten er pengemarkedsrente pluss ca. to prosentpoeng margin for banken
 • Hårda bud, men likevel: Et lån i tyske mark vil etter dette få en nominell rente på 5,5 prosent pluss de nevnte gebyrer. Etter våre beregninger gir det en effektiv rente på 5,87 prosent for et lån på én million kroner som avdras fire ganger i året.

  (Dette lånet blir automatisk til et Euro-lån 1. januar. Euro-renten blir antakelig 3,5 - 4 prosent, mener Roderiguez - pluss to prosentpoeng for deg).

  Et lån i svenske kroner får nesten ett prosentpoeng høyere rente: Den effektive renten her blir 6,8 prosent.

  (Skulle vi tatt opp valutalån i DnB, ville vi kanskje forsøkt å prute litt på 2-prosentmarginen).

  Svenske kroner interessant

  Vi vil ikke anbefale noen å ta opp lån i tyske mark, eller en annen av de elleve valutaene som skal inn i Euro-samarbeidet fra nyttår. Disse landene kjører for tiden alle en stram politikk, og Euroen kan i tillegg til å være en alminnelig hard valuta komme til å spille rollen som "trygg havn" for investorer verden over.

  Det er derfor sannsynlig at Euroen kan komme til å stige i verdi i forhold til norske kroner. Det vil spise opp den lavere renten.

  Svenske og danske kroner er ikke mer i Euro-samarbeidet. Når det er en såpass stor renteforskjell idag mellom norske og svenske kroner (nesten 100 prosent!) er det et tegn på at markedet forventer en kursstigning også på svenske kroner.

  Vi tror imidlertid ikke den kan bli så enorm at man skal tape mye på å låne i svenske kroner nå. Vi tror at markedet testet et slags toppnivå for den svenske kronen da den en stakket stund var like sterk som den norske 26. august. Dette nivået holdt bare noen timer.

  Etter det har den norske kronen vist styrke igjen, og funnet et slags nytt nivå rundt 109 mot ECU-indeksen og på 97-98 mot den svenske kronen.

  Det kan komme nye angrep mot den norske kronen senere i høst, når statsbudsjettkaoset braker løs. Men vi tror sant og si ikke at det er noe i realøkonomien som skulle tilsi en varig appresiering av den svenske kronen.

  Men pass på!

  Risikoen for tap ved valutalån er imidlertid stor. En valuta kan fort vekk stige 5-10% i verdi. På ett år. Om man må betale tilbake lånet med svenske kroner eller tyske mark som er 1/10 dyrere enn de var da du tok opp lånet, er det ikke lenger så gunstig!

  Vi synes som sagt at det er en rimelig god sjanse for at et lån i svenske kroner vil falle heldig ut.

  Men taper du, så kom ikke hit og klag!