Valutalån for tøffinger

VALUTALÅN: Se hvorfor valutalån er en risikofylt affære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det lave rentenivået i Japan, USA og EU har vekket interessen for lån i utenlandsk valuta, og ført til en jevn strøm av spørsmål til oss fra leserne.

Hvis du har fulgt med i media, vil du ha registrert at økonomer er veldig tilbakeholdne med å anbefale valutalån til forbrukere, selv om rentenivået i både USA, Japan og EU er vesentlig lavere enn i Norge. Hvorfor denne forsiktigheten?

Høyrisiko

image: Valutalån for tøffinger

Svaret er enkelt: Svingningene i valutakursene skjer uhyggelig raskt, og kan føre til at lånet ditt øker betydelig i verdi bare fra en dag til en annen. Risikoen er høy for at gevinsten du får av renteforskjellene blir spist opp av en ørliten endring i kursene.

Sett at du tok opp et lån på 1 million kroner i enten Yen, Euro eller amerikanske dollar i juni i år.

Tok du opp lånet i USD på et gunstig tidspunkt i juni, vil verdien av lånet ha sunket med om lag 40.000 kroner på en måned. Lånte du i Euro, ville gjelden din verken ha økt eller sunket i verdi.
Her ser du hvordan lånet ditt har forandret seg

Tok du imidlertid opp lånet i Yen, ville verdien av gjelden ha økt med 6.000 kroner den siste måneden. Den lille endringen i forholdet mellom Yen og NOK ville ha gitt deg merkostnader som tilsvarer 7,3 prosent på årsbasis. Dette måtte du ha lagt til det lave rentenivået i Japan, hvor foliorenten ligger på ca 1 prosent. I tillegg må du betale administrasjonskostnadene for lånet ditt. Alt i alt, vil du ha betalt minst 9,3 prosent for lånet ditt i måneden det her er snakk om.

Proffene kommer til kort

Selv drevne valutameglere med lang fartstid og innsikt i internasjonale forhold vil ha problemer med å hente ut gevinster fra valutamarkedet.

Når det ser ut som om det ligger store gevinster i å låne i en valuta og spare i en annen, vil markedskreftene nemlig virke helt til det ikke lengre er mulig å hente ut en gevinst – selv for store valutameglere. Her kan du lese mer om hva valutameglerne vet om dette

Vanlige norske forbrukere vil ha enda større problemer enn meglerhusene med å gjøre god butikk av å låne i fremmed valuta – for ikke å snakke om utfordringene med å håndtere risikoen med en gjennomsnittlig norsk lønn.

Saueflokken taper

- Mens det nå er fokus på uheldige småsparere som har tapt på aksjefond, tipper jeg avisene om et år eller to er fulle av historier om folk som har tapt på valutalån, mener redaktør Are Slettan i iMarkedet.

- Men ingen vet jo når det skjer, og på samme måte som noen har tjent stort på aksjefond på 90-tallet, vil noen også ha trukket seg ut av valutalån med gevinst. Men saueflokken kommer trolig også her inn på feil tidspunkt, så jeg tipper det blir flere tapere enn vinnere, avslutter han.