Valutakursene vil stige igjen

Kan lønne seg å betale hotellet nå.

<b>BRÅ STIGNING:</b> Etter en jevn nedgang de siste par månedene, har pundet gjort et hopp igjen etter valget i Storbritannia forrige uke. Foto: ALL OVER PRESS
BRÅ STIGNING: Etter en jevn nedgang de siste par månedene, har pundet gjort et hopp igjen etter valget i Storbritannia forrige uke. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommerferien nærmer seg. For nordmenn som skal reise utenlands ser denne sommeren ut til å bli dyrere enn vi har vært vant til de siste årene.

Nå peker imidlertid pilene i de mest relevante reisevalutaene i riktig retning. Men holder det over sommerferien?

Sjekk kursen: Dinsides valutakalkulator

Krona har styrket seg

I perioden mars til mai har trenden vært at norske kroner styrker seg mot både euro, amerikanske dollar, danske og svenske kroner.

TVILLINGGRAFER: I motsetning til de fleste andre, har den danske sentralbanken et valutakursmål i stedet for et inflasjonsmål. Målet for den danske sentralbanken er å holde vekslingskursen mot euro stabil rundt 7,46 danske kroner. Dermed vil den norske krona ha samme utvikling mot både euro (til venstre) og danske kroner (til høyre).  Foto: NORGES BANK
TVILLINGGRAFER: I motsetning til de fleste andre, har den danske sentralbanken et valutakursmål i stedet for et inflasjonsmål. Målet for den danske sentralbanken er å holde vekslingskursen mot euro stabil rundt 7,46 danske kroner. Dermed vil den norske krona ha samme utvikling mot både euro (til venstre) og danske kroner (til høyre). Foto: NORGES BANK Vis mer

Euro og danske kroner er «koblet» og vi ser at disse valutaene har samme utvikling mot norske kroner:

Valutastrateg Erica Blomgren i SEB tror imidlertid at både euro og danske kroner vil bli dyrere igjen fram mot sommeren, for deretter å falle mot slutten av året.

Sjefstrateg Erica Blomgren  Foto: SEB
Sjefstrateg Erica Blomgren Foto: SEB Vis mer


SEB ser for seg at euroen vil koste 8,65 i månedsskiftet juni/juli og 8,25 ved årsskiftet. Dette stemmer overens med Nordea som ser for seg en eurokurs på 8,50 tre måneder fram i tid.

12. mai er kursen ifølge Norges Bank 8,39 for euro og 112,48 for danske kroner.

LES OGSÅ: Gratistjenesten som gjør deg til valutaekspert

Betal hotellet i «rett» tid

Mange tenker nok at det er liten vits å følge med på valutakursen, fordi man må forholde seg til den kursen som gjelder mens man er på reise uansett.

Men dersom du kan velge mellom å betale hotellet på forskudd eller ved ankomst, kan valutaprognosene hjelpe deg med å finne riktig timing.

Amerikanske dollar har gått nedover de siste par månedene, og 12. mai koster en dollar 7,47 kroner.

Utvikling i amerikanske dollar. Foto: NORGES BANK
Utvikling i amerikanske dollar. Foto: NORGES BANK Vis mer

Regneeksempel:

La oss ta utgangspunkt i et hotellrom i New York (New York Marriott Marquis). Ifølge hotels.com vil et hotellrom for to voksne og to barn første uka i juli koste 17.136 kroner om vi betaler nå.

Dersom valutaprognosene til SEB slår til, vil det samme hotellrommet koste 18.876 kroner om vi betaler det i juli. Altså 1.740 kroner mer.

SEB mener nemlig at dollaren vil stige til 8,25 ved månedsskiftet juni/juli og ytterligere. Nordea anslår på sin side en tre-månedersprognose på 7,84 - så her er det en del usikkerhet.

Valget påvirker pundet

Også britiske pund har hatt en nedadgående trend de to siste månedene, men dette har blitt blitt 0,5 kroner dyrere igjen bare de fire siste dagene.

- Pundet har hentet seg inn igjen etter at valget i Storbritannia viste seg å være mindre dramatisk enn fryktet, forklarer Blomgren.

Utvikling i britiske pund. Foto: NORGES BANK
Utvikling i britiske pund. Foto: NORGES BANK Vis mer


Pundet hadde dermed antagelig sin bunnotering på 11,2 kroner 7. mai, og SEB forventer at pundet skal over 12 kroner i løpet av sommeren. Nordeas tremåneders-prognose viser den samme tendensen.

Skal du reise til England kan det dermed være lurt å forhåndsbetale hotellet før kursen stiger ytterligere. Husk å bruke kredittkort når du betaler på forhånd.