Valuta: Hva skjer?

Sannsynligvis holder kursen seg sterk og stabil frem mot neste rentemøte i Norges Bank.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kan man forestille seg at den norske kronen vil styrke seg ytterligere overfor svenske- og danske kroner og euro - ut fra tankegangen om at det er ventet en renteøkning i Norge den 30. juni, at det er spekulasjoner om at den europeiske sentralbanken vil sette ned renten ytterligere, og at det i tillegg er en viss usikkerhet rundt fremtiden til EU?

- De fleste av disse elementene er allerede priset inn i den nåværende valutakursen. Så vårt hovedsynspunkt er at kursen har nådd en topp nå, og at den vil bli liggende forholdsvis stabilt frem mot rentemøtet i slutten av måneden, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Ikke sikker

Likevel er ikke Juel 100 prosent sikker på at det er slik det vil gå.

- Det er fremdeles en viss risiko for at den norske kronen vil styrke seg ytterligere, men mye avhenger altså av hvordan markedet reagerer når sentralbanksjefen har sagt sitt den 30. juni. Men overordnet tror vi ikke at norske kroner vil være som fluepapir på utenlandsk valuta lenge til - for det sitter allerede veldig mange fluer der, ler han.

Helt konkret er Nordeas prognoser som følger:

Euro på 7,80 kroner om en uke, på 7,90 om en måned og 8,0 om tre måneder. (10. juni var euroen 7,84). Det ventes ytterligere at den danske kronen følger dette mønsteret, og at den svenske kronen er i 85,90 om en måned og 87 om tre måneder. (I dag ligger den rett under 85 kroner).

Overkjøpt

Prognosene til DnBNOR avviker ikke mye fra prognosene til Nordea.

- Vi tror kanskje at euroen i løpet av kort tid vil være nede i kurs 7,80. Men at den nå er litt overkjøpt, og at man etter rentemøtet 30. juni kan få en reaksjon den andre veien, sier senioranalytiker i DnBNOR, Erlend Lodemel.

Kort sagt: Skal man tro ekspertene i DnBNOR og Nordea, og ønsker man å sikre seg en bra vekslingskurs, kan det være lurt å veksle penger før rentemøtet den 30. juni. Problemet er bare at man da i tillegg må tenke seg godt om før man velger vekslingssted - for kontantveksling i bankene er vanligvis ikke bra business. Les mer om valutaveksling her:

Slik veksler du billig