Valkee lover lysterapi gjennom ørene

Men norsk søvnekspert er skeptisk, og Forbrukerombudet etterlyser bevis.

LYS I ØRET: Ørepluggene som kommer ut av Valkee-boksen gir deg ikke lyd, men lys. Dette skal finne veien til hjernen, som i sin tur skal gjøre deg kvikkere på mørke vinterdager. Foto: Per Ervland
LYS I ØRET: Ørepluggene som kommer ut av Valkee-boksen gir deg ikke lyd, men lys. Dette skal finne veien til hjernen, som i sin tur skal gjøre deg kvikkere på mørke vinterdager. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valkee er et finsk produkt som likner en mp3-spiller. Du får en liten boks med to øreplugger, men ut av pluggene kommer det ikke lyd. Det kommer lys.

Tanken er at lyset skal treffe hjernen din, og ha samme effekt på dagsformen som tradisjonell lysbehandling. Altså lysbehandling gjennom ørene, ikke gjennom øynene, for å hjelpe deg gjennom en mørk vinter.

Hvor godt fungerer vekkerklokkene som gir deg "soloppgang" på soverommet? Vi testet!

ENKEL: Du trykker på Valkee-knappen, og en "behandling" starter, i form av lys ut av pluggene.6 til 12 minutter daglig skal være nok. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENKEL: Du trykker på Valkee-knappen, og en "behandling" starter, i form av lys ut av pluggene.6 til 12 minutter daglig skal være nok. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Flere norske butikker selger nå Valkee for rundt 1.500 kroner:

 • "Bruk Valkee kun 8-12 minutter om dagen, og du vil etter kort tid merke betydelig endring i energinivå, humør og sinnsstemning."
  XXL.no
 • "Valkee lysterapi er en enkel metode for å bli kvitt mørketidsdepresjon."
  EnklereLiv.no

 • "En rekke tester viser at lysstrålene skal gi en helsevennlig effekt."
  Elkjøp.no
Forbrukerombudet stiller nå det åpenbare spørsmålet: Kan dette virkelig være sant?

Klager på reklamene

Forbrukerombudet har nemlig fått flere klager på Elkjøps markedsføring av produktet. Ikke alle tar Valkees påstander for god fisk, og mistenker at reklamene forsøker å lure dem.

"Forbrukerombudet ber om at Elkjøp legger frem dokumentasjon for at de påstandene som er fremsatt i markedsføringen av produktet er korrekte. (...) Dersom Elkjøp ikke kan fremlegge tilstrekkelig dokumentasjon vil markedsføringstiltaket anses som et villedende og urimelig markedsføringstiltak og dermed være forbudt" skriver Forbrukerombudet i et brev til Elkjøp.

PÅSTANDER: "En rekke tester viser at lysstrålene skal gi en helsevennlig effekt" skriver Elkjøp.no. Forbrukerombudet etterlyser bevis.
PÅSTANDER: "En rekke tester viser at lysstrålene skal gi en helsevennlig effekt" skriver Elkjøp.no. Forbrukerombudet etterlyser bevis. Vis mer


– Vi må belage oss på informasjon fra leverandør, da vi naturligvis ikke har mulighet til å teste alt selv, forteller kommunikasjonsrådgiver Line Lauvsnes Oddekalv i Elkjøp til DinSide.

Ifølge henne stiller Elkjøp strenge krav til sine leverandører for å få dokumentasjon på påstått virkning. Svaret til Forbrukerombudet har Elkjøp fått Valkee selv til å utforme. Her viser finnene til forskning som skal bevise virkningen.

– Det er solgt 400 Valkee i Norge siden salgsstart i oktober. De andre som selger Valkee i Norge skal så vidt jeg vet også være fornøyde med salgsstarten, avslutter Oddekalv.

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENKEL: Du trykker på Valkee-knappen, og en "behandling" starter, i form av lys ut av pluggene.6 til 12 minutter daglig skal være nok. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Per Ervland
TRENGER GJENNOM: Om Valkee skal fungere må lyset faktisk nå hjernen din. Det er i alle fall sterkt nok til å trenge gjennom tommelen vår. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland

Her kan du se hvordan Valkee ser ut:

Valkees forskning

I pressemeldinger og egen markedsføring viser Valkee til forskning og brukerundersøkelser som skal bevise virkningen.

FORSKNING: Valkee viser til forskningsresultater som dette. I dette studiet har bare 13 personer prøvd Valkee-ørelysene, hvorav de fleste føler seg mindre deprimert etter noen ukers bruk. Foto: Valkee
FORSKNING: Valkee viser til forskningsresultater som dette. I dette studiet har bare 13 personer prøvd Valkee-ørelysene, hvorav de fleste føler seg mindre deprimert etter noen ukers bruk. Foto: Valkee Vis mer

nettsidene deres vises det til fire ulike undersøkelser:

 1. Studie som påviser forekomster av OPN3-protein i hjernen, som forskerne ved Universitetet i Uleåborg (Oulu) fant i ti lik. Dette proteinet skal være sensitivt for lys, som dermed kan tilsi at hjernen som sådan også kan oppfatte lys.
 2. Placebo-kontrollert studie fra Universitetet i Uleåborg, som gjennom hjerneskanning viser at hjernens aktivitet endres når den blir utsatt for lys. Dette gikk på ren hjerneaktivitet, ikke dagsform.

 3. Pilotstudie fra Universitetet i Uleåborg med 13 deltakere. Ti av disse mente lyspluggene hadde virkning på dagsformen deres.
 4. Studie fra Universitetet i Uleåborg av 89 personer, der flertallet mente lysbehandlingen hadde effekt.
Ingen av studiene som Valkee viser til her, som går på faktisk virkning på dagsformen, er placebo-kontrollert. Og dagsformen er det opp til personene selv å angi. Derfor kan det være vanskelig å si hvorvidt personene tror de blir i bedre form, eller faktisk blir i bedre form. Det skal dog sies at å måle eventuell placebo-effekt er et stort problem i forskning på lysbehandling generelt, da det å skinne "falskt lys" på folk er noe vanskelig.

Flere av forskerne som er involvert i Valkee-forskningen er direkte involvert i Valkee-selskapet. Blant annet Markku Timonen, som har aksjer i selskapet, og Juuso Nissilä, som er forskningsdirektør. Selskapet holder til i Uleåborg, altså samme by som universitetet bak undersøkelsene, som også har vært tett involvert i utviklingen av produktet siden starten.

TRENGER GJENNOM: Om Valkee skal fungere må lyset faktisk nå hjernen din. Det er i alle fall sterkt nok til å trenge gjennom tommelen vår. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TRENGER GJENNOM: Om Valkee skal fungere må lyset faktisk nå hjernen din. Det er i alle fall sterkt nok til å trenge gjennom tommelen vår. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Det er visst ingen grenser for hva lysbehandling skal fungere mot:


Skeptisk professor

En av nordmennene som kan mest om søvn, dagsform og lysbehandling, heter Bjørn Bjorvatn. Han er leder for Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus, og professor ved Universitetet i Bergen.

KAN LYSTERAPI: Professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen kjenner ikke til noen beviser på at lys i øret gjør deg mer opplagt. Foto: Universitetet i Bergen
KAN LYSTERAPI: Professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen kjenner ikke til noen beviser på at lys i øret gjør deg mer opplagt. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer


– Om selve hjernen kan oppfatte lys vet jeg ikke. Men om så er, er det selvsagt ingen selvfølge at lys gjennom ørene vil virke. Det er heller overraskende om det vil gjøre det, forteller Bjorvatn til DinSide.

Professoren kjenner ikke til noen forskning som beviser at ørelys hjelper oss gjennom en mørk vinter. Tradisjonell lysbehandling, derimot, har han selv forsket på, i likhet med mange andre. Og dette skal ha dokumentert god effekt.

Les mer: Derfor mener Bjorvatn og resten av forskerne at lysbehandling faktisk virker

– Jeg vil vente til det foreligger ordentlige vitenskapelig beviser før jeg anbefaler Valkee. Men det er spennende at det forskes på nye og innovative behandlingsmetoder, sier Bjorvatn.

Skråsikker Valkee

I Finland sitter Valkee og ser annerledes på det. De hevder de har all forskning som trengs, og at det ikke er noen tvil: Lys gjennom ørene gjør deg kvikkere.

– Men hvorfor har dere ikke placebo-kontrollert noen av studiene?

Tror du Valkee har en helseeffekt?

(Avsluttet)
Nei(59%) 1053
Kanskje(24%) 434
Absolutt(11%) 194
Jeg tror ikke på noen form for lysbehandling(6%) 101
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– De positive behandlingsresultatene er signifikant høyere enn en typisk placebo-effekt. Og nå gjør vi placebo-kontrollerte studier, som også viser en klar effekt, sier administrerende direktør Pekka Somerto i Valkee til DinSide.

De nye undersøkelsene utføres ved at personene tester utstyret hjemme, med spesielle placebo-Valkee-er som skal være umulig for forsøkspersonene å avsløre.

– Burde butikker selge produktet deres med bastante påstander om at det faktisk virker?

– Ja, det burde de. For ja, det virker. Det er allerede 45.000 kunder som er enige om at Valkee virker minst like godt som større lys.

– Men om det virker, hvorfor er det da bare Valkee som gir lysbehandling gjennom ørene?

– Produktet er beskyttet mot "copycats" gjennom patenter.

Derfor ser du sjeldent "før/etter"-bilder i norske helsereklamer

Hva tror du om Valkee? Ønsker du deg ørelys til jul? Si din mening under!