Valentine-sjokolade ingen selvfølge

Fikk du en eske sjokolade på Valentine-dagen, så nyt den mens du kan. Verdens kakaotrær, og dermed sjokoladeproduksjonen, trues av alvorlige sykdommer.

Kakaobønne-produksjonen i Brasil, hvor mye av råvarene til verdens sjokolade blir hentet ut, er i dag bare en fjerdedel av hva den var for ti år siden. Hovedsakelig skyldes produksjonsnedgangen soppen Crinipellis perniciosa.

I Vest- og Sentral-Afrika hvor det også dyrkes mye kakaobønner, er det sykdommen Black pod som herjer kakaotrærne.

Det er hovedsakelig fem plantesykdommer som truer verdens sjokoladeproduksjon. Planteforskerne er fortvilet over situasjonen fordi behandling som virker i andre situasjoner, har ingen virkning på kakaotrærne. Plantepatologene arbeider nå hardt med å utvikle et middel som kan redde verdens kakaotrær fra å gå under.

- Vi håper å holde sykdommene i sjakk mens vi prøver å utvikle behandling som kan ta knekken på plantesykdommene, sier forskeren John Bowers i en pressemelding fra Den amerikanske organisasjonen for plantepatologer.

- Det er ikke tvil om at vi kommer til å finne en behandlingsmetode som har langtidsvirkning, men vi trenger mer tid, sier han.

Mozon.no, 12.02.01