Valentine er bra for deg

Mørk sjokolade, en rolig kveld, rødvin… Valentines day er ikke bare bra for forholdet, det er bra for kroppen også.

Høytider og god helse går sjelden hånd i hånd. Ta julen, for eksempel. Vi shopper til krampa tar oss, og når freden omsider senker seg synker vi ned i sofaen, med årets største etegilde forestående. Innen nyttårsaften er vi så matleie at vi føler mest for å hive kalkunen ut vinduet.

Men så har vi heldigvis Valentines Day… Dagen som innbyr til heftig flørt og syndig sjokolade frister frosne nordmenn ut av vinterdvalen. Den mørke sjokoladens helsebringende effekt, kombinert med de stressdempende hormonene som settes i gang av økte hjerteslag, gjør godt for både kropp og sjel. Nå skal det nok mer til enn en dag i året for å snu dårlige vaner, men mye tyder på at denne dagen gir et puff i riktig retning til et sunnere liv. Les hvordan:

Mørk sjokolade
Forskere ved Harvard University oppdaget at Kuna indianerne, som holder til på en idyllisk øy-klynge ved Panama kysten, har ekstremt lave forekomster av hjerte- og karsykdommer, til tross for mye salt i kosten. Årsaken viste seg å være et daglig inntak av fem, seks kopper kokt vann med ubehandlet kakao. Den inneholder nemlig antioksidanter som er bra for hjertet, og anbefales på linje med grønn te.

Rødvin
Et glass bordeaux eller merlot er ikke å forakte. Rødvin inneholder også mye antioksidanter, hvilket betyr at en lett blanding av vin og sjokolade ikke er så ille som det høres ut. I moderate mengder kan det tvert imot være sunt for deg og din kjære.

Kunsten å huske en gave
Den mannen som planlegger daten en uke i forkant, som husker å kjøpe blomster og strør om seg med komplimenter, har flere gode dager enn valentine-dagen i vente. Undersøkelser viser faktisk at en omtenksom, organisert og hensynsfull person gjerne drikker mindre, ikke røyker, holder vekten lettere og lever lenger.

På den annen side: Samvittighetsfulle mennesker handler ofte av plikt, uavhengig av følelser. Men gode vaner kan allikevel holde et forhold levende etter at den første lidenskapen har lagt seg. Det fører til stabilitet.

Vi tillater oss å gi dere som ikke helt har fått dreisen på datingen et lite lynkurs.

LES HELE SAKEN: Dating for dummies

Et tillitsfullt forhold
Å få et forhold til å fungere handler mer om kunst enn vitenskap, men fra et biologisk ståsted er sosial bounding knyttet til hormonet oxytocin. Det er motstykket til stresshormonene som øker risikoen for hjertesykdommer og depresjon. Forskere i North Carolina fulgte kvinner som ga partneren sin en klem oftere enn andre, og konkluderte med at en høyere produksjon av hormonet gir lavere blodtrykk.

Bra sex
Oxytocin kan også forklare helsegevinsten fra hva mange anser som en perfekt avrunding av Valentines Day. En ny skotsk studie målte hvordan par taklet stress etter sex. Sammenliknet med de som var avholdende, eller kun hadde oralsex, taklet parene som hadde vært mer intime stress bedre, selv etter en uke.

Med andre ord: Valentines Day er dagen for å dele, noe som for øvrig kan anbefales året rundt.

Trenger du tips for en bra Valentines Day?

LES MER: Den perfekte valentine

Kilde: abcnews.com

 

Mozon, 14.02.2006