Vaksinerekord mot influensa

Årets influensavaksine er sendt ut i rekordhøyt antall over hele landet. Dersom du trenger vaksine, bør du kontakte legen din nå.

Influensaen herjer landet for fullt, og antallet som smittes vokser kraftig akkurat nå, ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt. Det er særlig Østlandet som er hardt rammet, men resten av landet kommer etter.

Hvert år rammes mellom 200 000 og 500 000 nordmenn, og Folkehelseinstituttet anbefaler nå folk om å vaksinere seg før det er for sent.

- Hvis du vet at du har noe på programmet som du helst vil få gjennomført, eller vil unngå å bli sengeliggende i noen dager, bør du definitivt vaksinere deg. Det gjelder også alle som tilhører en risikogruppe, sier Marianne Bergsaker, overlege på avdeling for vaksine.

Staute menn tåler det meste, men når influensaen rammer, blir de som små barn og syter og klager mer enn kvinner:

Stor etterspørsel
Etterspørselen etter vaksine har i år vært større enn noen gang, og i slutten av januar hadde Folkehelseinstituttet sendt ut nesten 560 000 doser til kommuner, apotek og legekontor.

En bredest mulig vaksinering vil kunne forhindre 400-500 dødsfall og en rekke sykehusinnleggelser hvert år, mener instituttet.

Etter at det ble kjent at influensaen var på frammarsj, har det også vært travelt for landets legekontorer. Sjølyst medisinske senter har i dag hatt sin fulle hyre med å sette vaksiner på bekymrede pasienter.

- Flesteparten av dem som er risikogruppene har tatt vaksine i god tid. De som har kommet i dag, har stort sett vært personer som ikke har lyst til å bli smittet, og som har fått med seg at det snart ikke er noe poeng i å vaksinere seg, forteller fastlegevikar Fredrik Skarderud.

Er du usikker på om du er så syk at du bør holde deg hjemme, eller om du skal gå på jobb? Her får du noen gode råd:

Varer i flere uker
Vanligvis hjelper vaksinen i opp mot 80 prosent av tilfellene. Ifølge instituttet er det all grunn til å tro at de har truffet godt også med vaksinen som er utviklet mot årets influensavirus.

- I de tilfellene hvor vaksinen ikke forhindrer utbrudd av influensa, gjør den uansett at angrepet blir mildere, forklarer Bergsaker.

Imidlertid er ikke all influensalignende sykdom forårsaket av influensavirus, og da vil ikke vaksinen virke, påpeker hun.

Hittil har i underkant av to prosent av legebesøkene i landet handlet om influensa. Det betyr at årets epidemi allerede har passert nivået på de minste epidemiene som har vært.

Folkehelseinstituttet anslår at influensaen kommer til å herje landet i fem-seks uker til, og at vi kommer til å ende opp med en mellomstor epidemi.

Allerede syk sier du? Her er ti gode råd for en lettere sykdomstid: