Vaksine mot røyksuget kommer

Svenske forskere jobber nå frem en vaksine som skal kunne hjelpe deg å forbli røykfri. Allerede neste år skal den testes på mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaksine mot røyksuget kommerSvenske forskere jobber nå frem en vaksine som skal kunne hjelpe deg å forbli røykfri. Allerede neste år skal den testes på mennesker.

"" />

Det finnes en rekke hjelpemidler for deg som ønsker å slutte å røyke. De fleste hjelpemidlene er nikotinerstatningspreparater som vanligvis inneholder lavere doser nikotin enn sigarettene. Nikotinerstatningsproduktene skal venne kroppen av med nikotinet, så meningen er at du skal trappe ned bruken gradvis.

Et nikotinfritt røykeavvenningsmiddel er bupropionpillen Zyban, som oppretter balansen i hjernen slik at abstinensen og røyksuget avtar.

Det nye våpenet mot røyksug - en vaksine mot nikotinavhengighet - utvikles nå ved Karolinske Institutt i Solna i Sverige.

- Vi har gjort forsøk som viser at vaksinen har effekt. Nå skal vi tilpasse den for mennesker og håper på å begynne med kliniske studier neste vår, sier farmakolog Nina Lindblom til det svenske tidsskriftet

Nikotinet når ikke hjernen
Vaksinen virker angivelig slik at den produserer antistoffer mot nikotinet og hindrer nikotinet i å nå hjernen. Dermed frigis ikke dopamin i hjernen - og følelsen av velbehag etter en sigarett uteblir. En vanlig sigarett gir røykeren ca. ett til to gram nikotin og nikotinet når hjernen allerede etter ti sekunder.

Med vaksinen mister nikotinet altså sin stimulerende effekt. Du kan fortsatt røyke, men får bare lukten og smaken av sigaretten.

Vil hindre tilbakefall
I første omgang er vaksinen mot nikotin tiltenkt for å forhindre tilbakefall for de som allerede har sluttet å røyke. Ni av ti røykere som slutter opplever tilbakefall i løpet av det første året.

- Vaksinen vil kanskje også kunne hjelpe de som ønsker å slutte å røyke. For eksempel sammen med et annet hjelpemiddel, som for eksempel bupropion. Men, dette har vi ikke testet enda, sier Lindblom til Aftonbladet.

Silje Stavik 03.06.02