Vaksine kurerer narkomane

Et engelsk bioteknologifirma har kommet langt i utviklingen av en vaksine som skal kurere heroin- og kokainavhengige.

Selskapet Xenova sier de har fått oppmuntrende resultater i de første testene av en vaksine mot kokainavhengighet, og vil utvikle konseptet videre.

David Oxlande, som leder selskapet, presenterte resultatene av den andre fasen i forskningen på antikokain-vaksinen denne uken.

- Naturligvis skal vi undersøke om behandlingen kan brukes på folk som er avhengige av andre narkotiske stoffer med små molekyler, som heroin og amfetamin, sier han til den engelske avisen The Times.

Vaksinen, som har kodenavnet TA-CD, er designet for å hindre at kokainavhengige blir ”høye” av stoffet. Trolig er denne vaksinen den eneste i sitt slag som nå går gjennom kliniske tester, og den kan være redningen for mange kokainavhengige som i dag behandles med rådgivning og avrusningsklinikker.

Studien viste at 58 prosent av pasientene var rusfrie i den 12 uker lange prøveperioden, mens 42 prosent fremdeles holdt seg unna narkotika etter seks måneder. Blant dem som ikke klarte å slutte rapporterte 88 prosent i en studie og 63 prosent i en annen at de ikke hadde like sterk effekt av stoffet.

Nyheten ble tatt godt imot av aksjemarkedet. Da resultatene ble presentert steg Xenova-aksjen med 6 prosent, noe som tilsvarer over 400 millioner kroner.

Kokain, på same mate som heroin og nikotin, er et veldig lite molekyl som trenger gjennom hjernens beskyttelseslag når den er kommet inn i blodet. Så snart den er innenfor stimuerer den nervecellenes samlingspunkter - og det et det som gir rusfølelsen.

Xenovas vaksine virker ved å gi pasientens immunsystem beskjed om at det er kokain i blodet. Den stimulerer produksjonen av antistoffer som binder seg til kokainmolekylene, og gjør dem for store til å slippe gjennom hjernens beskyttelseslag.

Xenova gjennomfører nå en placebokontrollert studie av TA-CD med 130 pasienter, og skal presentere resultatene om 18 måneder. Hvis det blir en suksess håper selskapet på rask godkjenning og en lansering av produktet i løpet av 2007 eller 2008.

Oxlade sier kokainavhengighets-markedet er stort, og tror medisinen kan omsette for flere milliarder kroner i året.

Selskapet utvikler også en antinikotin-vaksine basert på samme system, og sier de vil fokusere på nikotin og kokain før de prøver seg på avhengighet av andre typer stoffer.

 

Mozon.no, 16.06.2004