<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Vaksine kan kurere kjønnsvorter

Hver tiende kvinne i Norden blir behandlet for kjønnsvorter. I fremtiden kan 90 prosent av tilfellene forebygges med en vaksine.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser en ny undersøkelse som omfatter 70.000 kvinner fra de tre nordiske landene. Undersøkelsen blir offentliggjort i det internasjonale tidsskriftet Journal of infectous Diseases i desember og er den største i sitt slag i Norden.

Professor Ole Erik Iversen ved Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus er godt kjent med tallene fra den danske studien.

- Jeg har selv vært med på de kliniske undersøkelsene av vaksinen Gardasil. Disse tallene stemmer, sier han til DinSide Helse.

Vaksinen hjelper mot flere krefttyper, men skal i utgangspunktet forhindre utbrudd av HPV-viruset som er årsaken til nesten all livmorhalskreft.

Det finnes imidlertid over hundre undertyper av viruset, og vaksinen er effektiv mot de to vanligste som står for rundt sju av ti krefttilfeller. I tillegg har den også god effekt på å forebygge kjønnsvorter.

- Gjennom Folkehelseinstituttet har vi kommet med en anbefaling til helseministeren om at alle unge, norske jenter bør vaksineres før de debuterer seksuelt og da for å forebygge livmorshalskreft. Men vi har ikke tatt så stort hensyn til at vaksinen også kan hjelpe mot kjønnsvorter, siden det ikke er en dødelig sykdom, sier Iversen.

Stadig flere nordmenn rammes av seksuelt overførbare sykdommer:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Bør omfatte gutter
Kjønnsvorter er en seksuelt overførbar sykdom forårsaket av humant papillomavirus. Tiden fra smitte til sykdommen bryter ut kan variere fra tre uker til åtte måneder, men er oftest mellom to og tre måneder ifølge Lommelegen.

Kjønnsvorter forsvinner ofte av seg selv, men kan komme tilbake senere. De kan også behandles med salve, frysebehandling, laser eller operasjon. Les mer på Lommelegen:

Klinikk for seksuell opplysning mener det er positivt at Folkehelseinstituttet vil starte et nasjonalt vaksineprogram, men mener det også bør omfatte unge gutter.

- Dersom vaksinen er så effektiv som ekspertene hevder, bør den også gjelde gutter, siden vi vet at de overfører kjønnsvorter til jenter, sier leder Siv Gamnes til Din Side Helse.

I dag finnes det ingen tall på hvor mange nordmenn som rammes av kjønnsvorter siden det ikke er en sykdom som er underlagt smittevernloven, slik som for eksempel gonoré, klamydia og syfilis.

- Vi antar at rundt 70 prosent av den seksuelt aktive befolkning har en eller annen form for vortevirus, men for de fleste er disse helt ufarlige. Mellom to til fire prosent er farlige for unge jenter og kan forårsake livmorhalskreft, opplyser Gamnes.

Hva kan du om sex? Ta testen her:

Flere rammes
En tidligere undersøkelse blant danske soldater viser at rundt en tredel av alle seksuelt aktive menn er smittet med hpv-viruset.

Vi ser stadig flere tilfeller, og spesielt blant de unge.


- En vaksine mot livmorhalskreft som blir gitt til unge menn, kan i 90 prosent av tilfellene forhindre alle typer kjønnsvorter og på den måten være en god løsning, sier Susanne Krüger Kjær til danske Dagens Medisin.

Kjær har ledet den nordiske studien og mener den gir et godt bilde av en kjønnsykdom som rammer stadig flere.

- Vi ser stadig flere tilfeller og spesielt blant de yngste. Årsaken kan være at unge kvinner generellt har flere sexpartnere og fordi det er blitt større fokus på HPV-viruset, opplyser hun.

Hvordan oppstår kreft i livmorhalsen? Les mer på Lommelegen.

Les også: 12 myter om prevensjon:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer