Vaksine hjelper mot flere krefttyper

Nye undersøkelser viser at en vaksine mot livmorhalskreft også forhindrer forstadiene til vulva- og vaginalkreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaksinen Gardasil er utviklet for å forebygge livmorhalskreft, og fra desember har det i Norge vært mulig for kvinner opp til 26 år å få den kjøpt på hvit resept.

Les mer om kreftvaksinen som kom på markedet i desember her:

Nå mener forskerne at vaksinen mot HPV-viruset også forebygger mot kreftsykdommer andre steder enn i livmorhalsen.

Økende kreftform hos kvinner
Tyske forskere har nylig konkludert at det forebyggende vaksinasjonsprogrammet mot Humant Papillomavirus ikke bare vil redusere risikoen for utvikling av livmorhalskreft.

Vaksinen er også et viktig bidrag for å redusere omtrent halvparten av tilfellene vulvakreft hos unge kvinner (under 56 år) og omtrent to tredjedeler av tilfellene av intraepiteliale celleforandringer i underlivet, ifølge en pressemelding fra legemiddelselskapet MSD.

Resultatene ble presentert på den årlige "Congress on Anti Cancer Treatment" i Paris.

- Vulva- og vaginalkreft er sjeldnere enn livmorhalskreft og blir ofte omtalt som den eldre kvinnes kreft. Nye studier hevder at dette er i ferd med å endre seg og at kreftformen øker blant unge kvinner. Det at vi ser 15 tilfeller av alvorlige celleforandringer i vulva og vagina hos unge kvinner i alderen 16-26 år i placebogruppen ved analyse av Gardasil-studiene etter tre år, er i tråd med denne hypotesen, sier studielege og professor Elmar Joura ved Universitetet i Wien.

Ifølge Helsenytt får cirka 1.500 kvinner i Norge uliker former for underlivskreft hvert år. Rundt halvparten blir varig helbredet.

Årsak til flere sykdommer
Europeiske tall for sykdommer som skyldes flere av HPV-virustypene, viser at viruset sannsynligvis er årsaken til 75 prosent av tilfeller med livmorhalskreft og hele 95 prosent av tilfellene av vulva- og vaginalkreft. 70 prosent av alvorlige forstadier til kreft, 50 prosent av potensielle forstadier til kreft, 80 prosent av alvorlige celleforandringer i vulva og vagina og 90 prosent av alle kjønnsvorter, kan også skyldes viruset.

I kliniske studier på over 25.000 kvinner har Gardasil vist at den forhindrer opp til 100 prosent av tilfeller av livmorhalskreft, forstadier og potensielle forstadier til alvorlige celleforandringer og kjønnsvorter som skyldes Humant Papillomavirus 6, 11, 16 og 18.