Vær tidlig ute når du kjøper juleøl

De mest populære øltypene forsvinner fort fra polhyllene.

<b>STORT UTVALG:</B> Du har hele 161 sorter juleøl å velge i på Vinmonopolet i år. Men de mest populære kan du ikke alltid regne med å få tak i. Foto: DAGBLADET/ILLUSTRASJON
STORT UTVALG: Du har hele 161 sorter juleøl å velge i på Vinmonopolet i år. Men de mest populære kan du ikke alltid regne med å få tak i. Foto: DAGBLADET/ILLUSTRASJONVis mer

Joda, jula er ennå fem uker unna. Men for å unngå å være den berømte kjerringa på julekvelden er det smart å begynne forberedelsene allerede nå.

Og da snakker vi ikke om å vaske golvet og bære ved, men å gjøre som bondemannen - gå ut etter øl.

LES OGSÅ: Derfor venter vi med juleøltesten i år

Utsolgt etter god omtale

I fjor opplevde mange at juleøl som fikk gunstig omtale i en eller flere av de mange juleøltestene som mediene foretar, var som blåst fra hyllene.

Spesielt gjelder dette polvarene, altså de som har høyere alkoholprosent enn dagligvarebutikkenes grense på 4,7 prosent.

VANSKELIG Å BEREGNE: En bestemt type juleøl kan plutselig forsvinne etter god avisomtale, sier Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen. Foto: EIVPOR ERIKSEN/FOTOFOLK/VINMONOPOLET
VANSKELIG Å BEREGNE: En bestemt type juleøl kan plutselig forsvinne etter god avisomtale, sier Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen. Foto: EIVPOR ERIKSEN/FOTOFOLK/VINMONOPOLET Vis mer


- Alle våre varer er jo tilgjengelig via bestilling. Men når det gjelder utvalget i hyllene, varierer det jo. Dette er jo en sesongbetont vare, og mange produsenter klarer ikke å beregne etterspørselen helt. Dessuten vil de jo nødig brenne inne med store lagre av juleøl som det er umulig å selge i juli, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til Dinside.

STORTEST: Det beste juleølet fra polet

Fra 30 til 160 juleøltyper

Lorentzen kan fortelle at Vinmonopolet i år har hele 161 sorter juleøl i utvalget sitt i år.

- Dette er noe som har svingt seg kraftig opp de siste årene. For ti år siden var det omtrent 30 typer totalt.

Øl utgjør bare rundt 2,5 prosent av Vinmonopolets totalsalg, men juleøl har blitt en stadig viktigere del av salget av alkoholsterkt øl.

Kommunikasjonsdirektøren råder kunder som vil sikre seg et bestemt øl å være tidlig ute.

- Når ett bestemt øl får god omtale, stiger gjerne etterspørselen. Og da kan man risikere at det er utsolgt. Men det finnes jo mye annet å velge i, og det er jo ikke slik at avisene er enige bestandig, trøster Lorentzen.

Mat eller kos? Finn det beste juleølet til ditt bruk

- Tåler lagring

En av de mindre og tidligere uavhengige (eies nå av Hansa Borg) bryggeriene er Nøgne Ø.

Også for dem har juleølet blitt stadig viktigere.

KAN LAGRES: Du kan godt kjøpe årets øl og spare det til neste år, sier Nøgne Øs markedsdirektør Tom Young. Foto: NØGNE Ø
KAN LAGRES: Du kan godt kjøpe årets øl og spare det til neste år, sier Nøgne Øs markedsdirektør Tom Young. Foto: NØGNE Ø Vis mer


- Juleølsalget utgjør nå mellom 15 og 20 prosent av totalsalget vårt, dersom man både regner med butikksalg og salg gjennom Vinmonopolet, sier markedssjef Tom Young.

Han er spesielt spent på årets sesong, siden bryggeriet har hele tre nye sorter å by på.

- Vi startet allerede i februar med øltyper som trenger litt lagring, slik at de smaker ekstra godt.

STORTEST: Det beste juleølet fra butikk

Kjøpe for neste år også?

Young forteller at juleøl som selges på Vinmonopolet godt kan ligge en god stund, og at det ofte bare er en fordel å selge øl som ble brygget i fjor.

- Ølkjennere strides jo om hvilken årgang som er best. Og enkelte øltyper kan godt holde seg i ti år. Ofte blir de bare bedre med åra. Det finnes også de som lagrer øl hjemme for å drikke det senere, sier Young.

Dermed kan det kanskje være smart å doble innkjøpet, med tanke på jula 2016. Men har du og julegjestene dine viljestyrke til å la det stå i kjelleren?