Vær obs på kantinefettet

Dropper du salatbaren i kantinen? Da er faren stor for at du får i deg en usunn lunsj, ifølge danskene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de aller fleste er det lett å få tak i salat i kantinen. Og mens noen går kun for det, er det andre som går for den andre enden av sunnhetsskalaen, og velger smørbrød, dagens varmrett eller andre fristelser. Men sistnevnte er ikke nødvendigvis det sunneste matvalget du gjør i løpet av en dag.

Det viser Fødevareinstituttet DTU i Danmark, som er forskere og rådgivere på ernæring, og det danske mattilsynet, Fødevarestyrelsen, som har undersøkt næringsinnholdet i femten danske kantiner.

Konklusjonen er at til tross for et variert tilbud, inneholder kantinemat for mye fett og salt og for lite frukt og grønt.

Les mer: Ikke bare ett fett

Mye fett
Undersøkelsen viser at to av tre måltider inneholdt en fettenergiprosent på over de 30 som myndighetene anbefaler, melder danske Dagens Medicin. Saltinnholdet var også for høyt i mye av kantinematen. I gjennomsnitt inneholdt hvert måltid 3,4 gram salt. Saltet som den enkelte medarbeider strødde på maten selv, kom i tillegg.

«Alle kantiner har alt for mye matvarer som boller, kaker, lefser, sjokolader og annen usunn mat.»


Det daglige anbefalte saltinntaket er på seks gram per dag for kvinner og syv gram for menn.

Les også: Saltet som tar liv

De fleste norske kantiner er fremdeles preget av "det sunne norske kostholdet", ifølge ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen ved Dr. Lindbergs klinikk. Norske kantiner har mye brød og pålegg som syltetøy, ost og lite proteiner. Mange sørger også for en liten salatbar, ifølge Sakariassen. Men hun er likevel ikke fornøyd:

- Alle kantiner har alt for mye matvarer som boller, kaker, lefser, sjokolader og annen usunn mat. Alle kantiner har brusautomater og gjerne en sjokoladeautomat. Tilgangen til sunn og varm mat i de norske kantinene er alt for dårlig, sier hun til DinSide Helse.

Hun mener en god lunsj er et måltid som gir et stabilt blodsukker, hvor du ikke blir trøtt og for mett, men kjenner at du får ny energi.

Ifølge Sosial- og helsedirektoratet står det imidlertid ikke så verst til med norske kantiner.

Slik lager du en sunn og fristende matpakke

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Inntrykket er bra
- Vi har ikke tilsvarende data fra norske kantiner, men inntrykket vårt er at det er bra mange steder, og det har blant annet blitt svært populært med møtefrukt, sier direktør Arnhild Haga Rimestad i avdeling ernæring.

I 1998 gjorde direktoratet en undersøkelse på 700 kantineledere for å få innsikt i hvordan situasjonen sto til. Resultatene viste at en fjerdedel av kantinene ikke tilbød noe frukt og grønt. En tredjedel tilbød dette bare av og til. Ifølge Haga Rimestad har man kommet langt siden da, gjennom blant annet kompetanseheving, men direktoratet jobber fremdeles videre med saken.

For lite frukt og grønt
I Danmark svikter kantinelunsjene også når det gjelder frukt- og grønt, ifølge undersøkelsen. En lunsj bidro i gjennomsnitt med kun 120 gram frukt og grønt, selv om inntaket varierte veldig. Den anbefalte mengden er på minst 400 gram per dag, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Vi spiser mer frukt når vi er glade!

Den danske undersøkelsen er basert på lunsjen til 180 personer og 289 tester av kantinemat. Deler av studien er publisert i tidsskriftet Public Health Nutrition.

Sakariassens oppskrift på en sunn lunsj er en god salat med flere typer salater, gjerne grønn spinat og ruccola, flere typer grønnsaker, hele store hvite bønner, egg, reker og dressing av olje vann og sitron. Hun mener man bør bli flinkere til å forlange at kantinematen blir bedre.

- Enhver kantine med respekt for seg selv, bør fjerne usunne kaker, boller og sjokolade og innføre frukt- og grønnsaksfat, mener hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!