Bruk av kredittkort

Vær obs på «en god deal»

– Det stimulerer til impulskjøp og kan koste deg dyrt, mener finansekspert.

BETAL VED FORFALL: Om kredittkortselskap tilbyr langvarig betalingsutsettelse, må du ha kontroll på når forfallsfrist nærmer seg.&nbsp;<span style="line-height: 1.5; background-color: inherit;">Hvis ikke, risikerer man rentebelastning på en veldig lang periode, advarer finansekspert. Illustrasjonsfoto: Scanpix.</span>
BETAL VED FORFALL: Om kredittkortselskap tilbyr langvarig betalingsutsettelse, må du ha kontroll på når forfallsfrist nærmer seg. Hvis ikke, risikerer man rentebelastning på en veldig lang periode, advarer finansekspert. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi blir stadig servert «eksklusive» tilbud fra ulike kredittkortselskap som ønsker å tjene penger på nye kunder. Mye kan virke som en god deal, men i det lange løp kan det i enkelte tilfeller koste deg dyrt.

– Tilleggstjenester av typen «du får denne varen billigere, hvis og bare hvis, du betaler med vårt kredittkort», er typiske virkemidler som kredittkortselskap bruker for å lokke til seg kunder, sier Jorge B. Jensen, Fagdirektør Finans ved Forbrukerrådet.

UTSETTELSE: Jorge B. Jensen, Fagdirektør Finans ved Forbrukerrådet, mener at betalingsutsettelse &nbsp;stimulerer til impulskjøp. Foto: Forbrukerrådet
UTSETTELSE: Jorge B. Jensen, Fagdirektør Finans ved Forbrukerrådet, mener at betalingsutsettelse  stimulerer til impulskjøp. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Jensen nevner eksempelet som at man kan få store rabatter på utvalgte butikker på utvalgte dager hvis man bare betaler med et bestemt kredittkort.

Betalingsutsettelse blir dyrt

– Man kan også omtale langvarig betalingsfrihet som et slags lokkemiddel. Det kan være tre års betalingsutsettelse, for eksempel, sier Jorge.

Og dette er et tilbud han mener alle bør være spesielt obs på.

– Klart at det stimulerer til impulskjøp, sier finanseksperten videre.

Om kredittkortselskap tilbyr langvarig betalingsutsettelse, mener Jorge at forbrukere må ha kontroll på når forfallsfrist nærmer seg.

– Hvis ikke, risikerer man rentebelastning på en veldig lang periode. Etter mitt syn bør kredittytere i slike langvarige betalingsutsettelser anstrenge seg særlig for å påminne kunden om at forfallsdato nærmer seg, understreker han.

Om du kjøper på kreditt, fungerer dette helt greit så lenge du betaler før forfall, mener Jorge.

Gjør man det, er kreditt å regne som et gratis lån. Gjør man ikke det, er det et spesielt dyrt lån som du må kvitte deg med så fort som mulig, advarer forbrukereksperten.

Ingen skjult agenda

ALT PÅ DET RENE: – Jeg tror ikke selskapene har skjulte lokkemidler, sier Fred Selnes, professor ved Institutt for markedsføring ved BI. Foto: BI.
ALT PÅ DET RENE: – Jeg tror ikke selskapene har skjulte lokkemidler, sier Fred Selnes, professor ved Institutt for markedsføring ved BI. Foto: BI. Vis mer

Når det hele tiden dukker opp fristende kredittløsninger, kan det muligens oppfattes som en slu markedsføringsmetode fra de ulike kredittkortselskapene.

Men Fred Selnes, professor ved Institutt for markedsføring ved BI, mener at kredittkortselskapene har alt på det rene.

– Jeg tror ikke selskapene har skjulte lokkemidler, at de på andre måter ikke er sannferdige, eller er uetisk på noen måte. Jeg har ikke noe fakta som underbygger det, sier Selnes.

Professoren mener markedsføring av kreditt-tilbudene ikke er tilslørt.

– Det foregår åpent med aksept fra markedsføringsmyndigheten, understreker Selnes.

Han mener at det gjør temaet mindre problematisk.

– Men, det blir ikke helt rett av den grunn, legger professoren til.

– Dårlig på privatøkonomi

Selnes tror at de fleste norske forbrukere er svært varsomme med å bruke kredittkort.

– De fleste bruker slike kort når de er i utlandet, når de handler på nett, eller når de kan tjene poeng i ulike kundeprogram. Dette er etter min mening fornuftig bruk, og det tror jeg de fleste vet og forstår, understreker professoren.

Når det gjelder misbruk, tror Selnes at det ikke bare handler om kredittkort, men at noen forbrukere er dårlig på privatøkonomi.

– Personlig synes jeg man burde lære mer om privatøkonomi på skolen og i barnehagen. Det handler om å ha gode holdninger til sparing og forbruk, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!