I butikker der chiphullet er teipet igjen, bør du tenke deg godt om før du drar kortet. Magnetstrien har vært offer for svært mange svindelangrep den siste tiden. Velger du likevel å dra kortet, bør du sjekke kontoen din nøye i etterkant. Foto: DinSide
I butikker der chiphullet er teipet igjen, bør du tenke deg godt om før du drar kortet. Magnetstrien har vært offer for svært mange svindelangrep den siste tiden. Velger du likevel å dra kortet, bør du sjekke kontoen din nøye i etterkant. Foto: DinSide Vis mer

Vær forsiktig når du betaler her

Tenk deg om før du drar kortet i en betalingsautomat som ikke godtar chip.

Publisert
Sist oppdatert

Magnetstripen på bankkortene er svært sårbare, og ser ut til å være en enkel kilde for frekke svindlere for informasjon som gjør det mulig å tappe kontiene til uvitende forbrukere.

Denne uken kunne Fædrelandsvennen fortelle om Sandra Oudalstøl Trondsen (28), som fikk kortet sitt kopiert, etter å ha betalt for en sekk til datteren i en lokal leketøysbutikk. Kortautomaten leste Trondsens magnetstripe, og ikke lenge etter ble kortet hennes tømt for rundt 6500 kroner i Hong Kong.

Dette er dessverre bare ett av mange eksempler på kortsvindel den siste tiden. Bare i fjor ble nordmenn svindlet for godt over 200 millioner kroner, viser tall fra Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH).

SE LISTA: Her slår svindlerne til i sommer

Bruk chip

Stein-Arne Tjore, kommunikasjonsdirektør i BBS Foto: Nets
Stein-Arne Tjore, kommunikasjonsdirektør i BBS Foto: Nets Vis mer


Det er to viktige forholdsregler du bør ta, for å unngå å oppleve det samme som tobarnsmoren fra Kristiansand. Først bør huske å alltid legge hånden din over tastaturet når du trykker inn pinkoden din. Uten pinkoden, er det vanskeligere for svindlerne å bruke informasjonen de har kopiert fra kortet ditt.

Men kanskje det viktigste er å sørge for å bruke chipen i stedet for magnetstripen. Chipen skal etter hvert erstatte magnetstripen på kortet, fordi den er mye tryggere i bruk.

- Kvaliteten på chipbaserte kort har blitt høy. Du slipper for eksempel problemet med at kortet har blitt avmagnetisert. Men det primære med denne løsningen er at det har forbedret sikkerheten. Løsningen er en internasjonal standard, det er ikke noe vi har sittet og funnet på her i Norge, sier Stein-Arne Tjore, kommunikasjonsdirektør i Bankenes betalingssentral (BBS).

Faktisk er det ikke registrert et eneste tilfelle der innholdet i chipen er lest av en uautorisert person, opplyser Teller, selskapet som formidler betalingsystemet i Norge.

AKTUELT: Gir chipen deg falsk trygghet?

Ti tips til sikker kortbruk

 • Kortet må oppbevares slik at kort og/eller PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre
 • Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen - heller ikke til banken eller politiet
 • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din
 • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen er utfylt riktig
 • Hvis kortet blir borte, meld fra umiddelbart til Bankenes meldingstjeneste på telefon 800 30 250 (fra Norge) eller +47 22 21 40 55 (fra utlandet)
 • Hold utkikk etter noe unormalt ved terminalen eller minibanken, og avslå håndsrekning fra "gode hjelpere"
 • Les gjennom og følg med på kontoutskriften
 • Ikke legg igjen kortnummeret på ukjente nettsteder
 • Betalingskort og mobiltelefon bør holdes atskilt slik at de ikke blir borte samtidig
 • Lagre telefonnummeret til Bankenes meldingstjeneste på din mobiltelefon

 • Teipet igjen

  Bruker du kortet ditt mye, har du sikkert lagt merke til at en rekke butikker har teipet igjen hullet der chipen skal avleses. Da blir du tvunget til å dra kortet med magnetstripen, og er derfor betydelig mer utsatt for svindelangrep.

  Representanter fra bransjen har tidligere forklart til DinSide at chiphullene er teipet igjen fordi terminalene ikke er oppgraderte, og ikke godtar chip ennå. Nå skal riktignok de aller fleste terminaler være oppgraderte.

  Skulle du likevel oppleve at hullet er teipet igjen, bør du være ekstra varsom, og følge med på kontoaktiviteten i etterkant.

  - Det er viktig at forbrukerne følger med på kontiene sine, og melde fra til banken med en gang en oppdager noe unormalt, er rådet fra FNH.

  Det finnes også løsninger der aktivitet på konto blir varslet til din mobil via SMS. Den nye tjenesten, som blant annet tilbys av Postbanken og DnBNor, vil derfor raskt gi deg en pekepinn på unormal aktivitet. Gå inn i nettbanken og opprett en mobilvarslingstjeneste.

  Les også: Derfor har butikkene teipet igjen hullet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer