Vær forsiktig med skattehjelp

Stol ikke på informasjonen fra Skatteetaten: Det allerede avdekket feil ved rettledningen som har gått ut til alle norske skatteytere.

I en informasjons-brosjyre forsøker Skatteetaten å hjelpe deg og meg med å regne ut skatten for 2006. Men det blir med forsøket, for selv enkel prosentregning går galt.

- At de ikke engang har klart å regne ut rene prosenter er rimelig uforståelig. Jeg er forundret over at Skatteetaten kan sende ut en brosjyre med så mange feil i enkle regnestykker. Det inngir veldig liten tillit, sier advokat og skatterådgiver John Hadler-Jacobsen i Deloitte Advokatfirma til Bergens Tidende

Brosjyren med tittelen «Hva blir skatten i 2006?» mangler kanskje et «ikke». For verken prosentregning eller enkel summering er riktig i brosjyren, som har kodingen RF-2014B. Brosjyren er slett ikke den hjelpen for norske skattebetalere som den er ment å være.

Vanskelig å forstå

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


John Hadler-Jacobsen og hans kolleger har kontrollert sine egne utregninger som danner bakgrunn for grafikken, med beregningsprogrammet som ligger ute på Skatteetatens nettsider.

- De ga de samme resultatene som vi fikk. Etaten kan med andre ord ikke ha brukt sine programmer her, sier Hadler-Jacobsen.

- Feilene i eksempelet gjør det vanskelig for den alminnelige skatteyter å forstå hvordan systemet fungerer. Vi får håpe og tro at ligningen du får tilsendt ferdig utfylt er bedre enn dette, sier Hadler-Jacobsen.

- Interne glipper

Kontorsjef Torild Eliassen i Skatteetaten sier de har informert ligningskontorene om feilene, og sagt at de bør være forsiktige med å bruke brosjyren for mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ligningssjef Svein Arne Lindebjerg forteller at en korrekt brosjyre i pdf-format blir lagt ut på nettsidene mandag.

- Det har beklageligvis skjedd noen interne glipper her, forklarer han.

Nettmøte om selvangivelsen

Gry Nilsen, advokat og leder i Skattebetalerforeningens skattefaglige avdeling, stiller i nettmøte på DinSide onsdag etter påske, 11. april, klokken 11.

Har du noen spørsmål om selvangivelsen? Send oss ditt spørsmål allerede nå!