Uvirksom hostesaft er millionbutikk

Hostesaft virker ikke, mener flere eksperter. Likevel selges det miksturer for flere titalls millioner kroner i året.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble det solgt mellom 200.000 og 300.000 flasker av den reseptfrie hostesaften Tuxi. Nylig ble den trukket fra markedet fordi den kan forsterke allergireaksjoner.

Dette er ikke den eneste hostesaften som har potensielle bivirkninger. De ønskede virkningene, har hostemidlene derimot ikke, mener flere eksperter.

- Slimløsende og hostedempende midler er hyppig brukt mot hoste i forbindelse med en alminnelig forkjølelse eller akutt bronkitt, men bevisene for at de virker, er stort sett ikke-eksisterende.

Det er konklusjonen til danske eksperter i forbindelse med den nesten ferdiglagde nasjonale anbefalingslisten for legemidler, ifølge den danske nyhetsavisen Dagens Medicin.

Host og snufs? Her får du ti tips mot forkjølelse:

- Bare dyrt vann
Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk, er helt enig med sine danske kolleger.

- Hostesafter er bare dyrt vann. Det finnes mange ulike typer hostesafter, og alle har gjennom forskning vist seg å ha veldig liten effekt. Unntaket er noen reseptbelagte legemidler til pasienter med lungesykdommer, som cystisk fibrose, mener Madsen.

Les også: Mindre hoste med sjokolade

Likevel ble det skrevet ut nesten 247.000 resepter på den vanligste reseptbelagte hostemedisinen Cosylan i 2006. Det gir en omsetning på 25 millioner kroner. I tillegg selges det flere reseptfrie hostesafter på apotek og i butikk.

Cosylan produseres av legemiddelfirmaet Recip. Produktsjef Siri Jansen mener den er effektiv ved irriterende tørrhoste.

- Det spesielle med cosylan er at den har etylmorfin som virkestoff. Det hemmer hosterefleksen, og det er ikke tvil om at den virker. Men den skal selvsagt ikke brukes i utide, og derfor er den på resept, forklarer Jansen.

Svenske tenåringer har brukt hostemedisin til å ruse seg. Les mer her:

Må bruke skjønn
I Danmark selger apotekene årlig hostemedisin for 185 millioner kroner. Det store salget skyldes i høy grad at legene ikke har noe annet å tilby pasientene, ifølge spesiallege i øre-nese-halssykdom Steffen Ørntoft.

Både Ørntoft og det danske Forbrukerrådet oppfordrer leger til å slutte å skrive ut midlene. Leder i den norske allmennlegeforeningen Jan Emil Kristoffersen, vil ikke gå så langt.

- Jeg forventer at legene bruker medisinsk skjønn når de skriver ut disse midlene, sier han.

- Mye av det som selges, er sannsynligvis uten virkning. Det gjelder ikke bare hostesaft, men en hel underskog av slike preparater, som solhatt og råmelkstabletter. Men at det er enkeltsituasjoner der hostesaft er nyttig, er det ingen tvil om, mener Kristoffersen.