Utvikler robot-kirurg

Den franske hæren utvikler en fjernstyrt robot som skal operere der kirurgen ikke har mulighet til å være.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om fem år kan robot-kirurgen være ferdig, hvis finansieringen går i orden. Prosjektet, som er døpt Maestro (Multidisciplinary Assistant for Enhanced Surgical Telerobotic), ble presentert for den franske presidenten Jacques Chirac i går.

- Målet er at almennkirurger skal kunne utføre vanskelige operasjoner i isolerte områder, som i Afghanistan eller på et hangarskip, med hjelp fra spesialister som styrer roboten hjemmefra.

- På den måten vil vi unngå farene med å transportere pasientene, sa professor Michel Desgeorges, leder for nervekirurgi på militærsykehuset Val-de-Grace i Paris, til Reuters.

- I de fleste militære operasjoner er det rett og slett umulig å sende alle våre kirurgiske spesialister. Det hadde kostet en formue, og noen av dem vil ikke få nok å gjøre. Det er bedre å mobilisere en almennkirurg som kan ta 80 prosent av operasjonene alene, og når operasjonen er ekstra vanskelig, kan han ringe en spesialist og få robotassistanse.

Kirurg-robotene som er i bruk i dag er som regel programmert i bare en disiplin, som for eksempel nervekirurgi eller ortopedi.

- Men denne roboten skal vi bruke innen alle områder, sier Desgeorges.

- I motsetning til dagens roboter-kirurger, vil ikke denne gjøre operasjonen selv. Den vil bare være der for å assistere kirurgen, og passe på at ikke noe går galt.

Kirurgen som utfører operasjonen vil gi pasientens journal til spesialisten, som så vil programmere roboten til å stoppe kirurgens instrumenter dersom de kommer for langt fra målet.

- For eksempel, hvis kirurgen skal åpne et ben uten å røre nerven, kommer kirurgens drill stoppe når den nærmer seg nerven det er snakk om.

Leger fra kirurgkompaniet tror ikke roboten skal være så vanskelig å utvikle. Hæren har satt opp en gruppe som skal utvikle den, og den har fått navnet Robotac.

Mozon.no, 14.11.2002

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!