Regjeringen vil at du skal slippe å løpe til legen dersom du har fått svineinfluensa. Foto: Colourbox.com
Regjeringen vil at du skal slippe å løpe til legen dersom du har fått svineinfluensa. Foto: Colourbox.com Vis mer

Utvidet bruk av egenmelding

Du kan være hjemme i åtte dager uten sykemelding.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen og partene i arbeidslivet oppfordrer alle virksomheter som ikke har inngått IA-avtale, til å utvide egenmeldingsretten fra tre til åtte dager hvis fraværet skyldes svineinfluensa.

- Dette vil være et viktig tiltak for å lette håndteringen av pandemien, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding fra regjeringen.

Tiltaket er ment å være midlertidig, og det vil opphøre når helsemyndighetene konstaterer at det ikke lenger er behov for det.

Bedriften må informere

Regjeringen og arbeidsliveets parter understreker at det er den enkelte arbeidsgiver som må informere sine arbeidstakere om at det er gitt adgang til utvidet egenmelding i bedriften, og det er til sin arbeidsgiver arbeidstaker må henvende seg dersom vedkommende er i tvil.

Jobber du allerede på en arbeidsplass som har inngått avtale om et inkluderende arbeidsliv (IA-virksomhet), kan du i dag ha sammenhengende 8 dagers egenmeldt fravær, men for andre virksomheter gir folketrygdloven arbeidstakerne bare mulighet til å benytte egenmelding i inntil tre dager av gangen.

Borte fra jobben? Her blir du trukket i lønn

Egen sykdom

Arbeidstakere vil fortsatt ha rett til å benytte egenmelding fire ganger pr år. Endringen medfører at en av egenmeldingsperiodene utvides fra tre til åtte kalenderdager (til sammen maksimalt 17 dager) ved sykdomsfravær som følge av Influensa A (svineinfluensa).

Barns sykdom

Etter gjeldende regler har arbeidstakere rett til å benytte egenmelding i inntil tre dager ved barns sykdom. Alle virksomheter oppfordres også her til å akseptere bruk av egenmelding i inntil åtte kalenderdager ved barns sykdom som skyldes Influensa A.
Regjeringen opplyser om at den utvidede egenmeldingsretten ikke vil medføre utvidet rett til permisjon og/eller lønnskompensasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer