<b>Oppe, nede, oppe, nede...</b> Stor pågang gjør at Altinn ikke fungerer som normalt. Foto: Altinn.no/DinSide
Oppe, nede, oppe, nede... Stor pågang gjør at Altinn ikke fungerer som normalt. Foto: Altinn.no/DinSideVis mer

Utvalgte nordmenn kan sjekke skatten nå

Kan nedetiden gi deg utsettelse av selvangivelsen?

Tirsdag morgen skulle selvangivelsen være tilgjengelig fra nettsiden Altinn.no. Men Altinn fikk problemer fra første stund, og har vært utilgjengelig store deler av gårsdagen og i dag.

Nå skal systemet være på vei opp igjen. Ifølge Altinn skal syv av ti nordmenn nå ha tilgang til skattetallene sine.

- 70 prosent av Norges befolkning har nå tilgang til altinn.no, og kan sjekke selvangivelsen, skriver Altinn i en pressemelding.

Hvem som får tilgang til selvangivelsen, skal være helt tilfeldig.

- Vi arbeider kontinuerlig med å få åpnet løsningen for flere grupper av nye brukere. Hvilke grupper av brukere som det nå gradvis åpnes for, velges ut tilfeldig, melder Altinn.

- Verste som kunne skje

Informasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn sier til digi.no at svikten i systemet er det verste som kunne skje.

- Vi er selvfølgelig veldig lei oss. Vi ønsker at flest mulig skal bruke løsningen. Det at vi har så mange brukere er i utgangspunktet veldig positivt. Når løsningen svikter er det det verste som kan skje, sier sier Ferkingstad til digi.no.

Altinns nettsider var nede for telling mesteparten av tirsdagen. Tirsdag kveld var det enkelte brukere som fikk tilgang til selvangivelsen sin, men onsdag morgen kollapset systemene igjen.

Ingen utsettelse

Frist for å levere inn selvangivelsen er 30. april 2011. Problemene med å få tilgang til skattedataene vil mest sannsynlig ikke påvirke fristen for innlevering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er beklagelig at Altinn har hatt problemer, vi skulle ønske det ikke var slik. Men foreløpig vil det ikke påvirke innleveringsfristen, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eva Karin Dahle Rabben i Skatteetaten til DinSide.

Hun legger til at det er mange som ikke sjekker selvangivelsen på nett, men venter til den kommer i posten. Og det er mange som må vente flere dager før postmannen kommer med papirene.

- Folk har fortsatt rimelig god til på seg å levere. Utsendelsene av papirutgaven startet i går, og det er mange som ikke vil få selvangivelsen i posten før til neste uke uansett, sier Dahle Rabben til DinSide.

NÅR ALTINN FUNGERER IGJEN: Slik får du sjekket selvangivelsen

Har du meldt deg som e-aktør?

Rundt 425.000 personer har valgt å reservere seg mot å motta selvangivelsen på papir. De såkalte e-aktørene skal egentlig bare motta skattepapirene gjennom Altinns systemer.

Når Altinns systemer er oppe og går igjen, vil Skatteetaten sende ut tekstmeldinger til alle e-aktører med beskjed om at selvangivelsen nå er tilgjengelig på nett.

Vanligvis blir denne meldingen sendt ut første dag selvangivelsen blir publisert, men på grunn av Altinns innloggingsproblemer er det ingen som skal ha mottatt en slik melding.

Etter at meldingen er mottatt, vil e-aktørene ha syv dager på å sjekke selvangivelsen på nett. Blir ikke selvangivelsen sjekket innen denne fristen, vil Skatteetaten automatisk sende ut papirene på gamlemåten.