Professor Stein Knardahl ved Statens arbeidsmiljøinstitutt
Professor Stein Knardahl ved Statens arbeidsmiljøinstituttVis mer

Utslitt etter ferien?

Ja, så er vi tilbake på jobben da, men har ferien virket som den skal? Mange vil hoie et rungende ja, men en del av den norske arbeidsstokken har slett ikke fått den ferien vi trengte - men hva gjorde vi feil?

- Alle regner med at en lang ferie skal gjøre oss uthvilt, fornøyd eller hjelpe litt på plager vi hadde før ferien, men slik er det nok dessverre ikke, sier forskningssjef og professor Stein Knardahl ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Han lister opp noen grunner til at ferien kan være en påkjenning i stedet for hvile og glede.

For høye forventninger

- Et stort problem for nesten alle er at vi har for høye forventninger til ferien. Alt skal bli bedre da - vi skal både koble av og gjøre morsomme ting, familielivet skal bli bedre osv. Når ferien i virkeligheten ikke ble slik vi hadde forventet, kan dette i seg selv føre til plager. Et godt råd er at vi må redusere forventningene til et mer realistisk nivå, og kanskje i stedet akseptere at planleggingen er den morsomste delen av hele ferien, sier Knardahl.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.Flere konflikter

Utslitt etter ferien?

  1. Er du distressa?

- I hverdagen er tiden belagt med jobb og avtaler, og vi er ikke sammen med familien mer enn noen få timer ad gangen. I ferien er vi plutselig sammen med partner og barn 24
timer i døgnet. Dette gjør i seg selv at mulighetene for konflikter er større enn ellers, og krever mye mer toleranse og samordning av oss, fortsetter han.

Alle ting som irriterer og skuffer ved den eller de vi ferierer sammen med, kan bli veldig store når vi er så mye sammen som dette.

Han minner om at når flere enn en person reiser på en ferie, er det uunngåelig at det oppstår motstridende ønsker. Noen vil se seg omkring, andre vil ligge på stranden, og noen vil shoppe. Det er viktig at man tar seg tid til å bli enige om løsninger som alle kan leve med. Dette må gjøres før ferien begynner.

Alkohol

Vær klar over at alkohol forringer søvnkvaliteten, og gjør deg rett og slett mer trett enn du ellers ville ha vært.

Det er ikke alle som klarer å legge fra seg jobben hjemme... Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


Krevende ferier

- Husk at en av de positive tingene du kan få ut av en ferie, er å få koblet ut bekymringer og tankene om problemer i hverdagen. Sørg for å få hvilt ut, sier Knardahl.

Utslitt etter ferien?

  1. Er du distressa?

Det er viktig å ha det moro i ferien. Men vær klar over at mye reising holder adrenalinet oppe. Turer hvor man må være i beredskap for å løse problemer stadig vekk, for eksempel interrailferier, er anstrengende. Du risikerer at du ikke får hvilt ut. Pass på at du får sovet nok, avslutter professoren.