Utsatt for ID-tyveri?

Da kan du i det minste trøste deg med dette: Det er som regel ikke du som får regningen.

<B>INGEN REGNING:</B> En rapport fra Statens institutt for forbruksforskning viser at det sjelden er offeret som må betale de økonomiske konsekvensene av å bli utsatt for ID-tyveri Foto: Colourbox.com
INGEN REGNING: En rapport fra Statens institutt for forbruksforskning viser at det sjelden er offeret som må betale de økonomiske konsekvensene av å bli utsatt for ID-tyveri Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn fem prosent av landets befolkning har blitt utsatt for ID-tyveri, og norske myndigheter er redd for at problemet er økende.

I frykt for å måtte ta regningen for et eventuelt identitetstyveri, har en rekke nordmenn forsikringsselskapenes nyeste kreative iniativ: ID-tyveriforsikring.

En slik forsikring kan selvfølgelig ikke hindre at du blir utsatt for et identitetstyveri, men skal være til hjelp med de eventuelle økonomiske konsekvensene som følge av å bli utsatt for denne typen kriminalitet.

Men nå viser en fersk rapport fra myndighetene at det som regel ikke er personene som blir utsatt for identitetstyveri som må ta regningen.

- Både tallmaterialer fra andre land, og våre egne intervjuer med ofre for identitetstyverier, kan tyde på at de fleste ofre, men ikke alle, ender opp økonomisk skadefrie, skriver Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) i den nye rapporten om ID-tyveri.

image: Utsatt for ID-tyveri?


Har du blitt utsatt for identitetstyveri eller svindel? Tips DinSides økonomiredaksjon på [email protected]

Hvem må punge ut?

Om det ikke er ofrene som sitter igjen med regningen, hvem er det da som må betale, dersom ikke svindlerne blir tatt?

- Det er gjerne tredjepart – banken, små og store bedrifter, organisasjoner og institusjoner – som rammes økonomisk: En bedrift som er lurt av en ID-tyv kan ikke fakturere den som er frastjålet sin identitet, heter det i Sifo-rapporten.

Eller for å si det med et konkret eksempel:

Som DinSide har avslørt tidligere er fødselsnummeret alt du trenger for å bestille varer gjennom enkelte norske nettbutikker. Om noen har fått tak i fødselsnummeret ditt, kan de bestille varer i ditt navn, hente varene når de ankommer postkontoret, for så å sende regningen hjem til deg. Du nekter selvsagt å betale for en vare du verken har bestilt eller mottatt, dermed sitter nettbutikkene igjen med regningen.

- Studier fra USA og Canada tyder på at det særlig er tredjepart, bedriftene som har gitt kreditt eller solgt varer og tjenester til en ID-tyv, som i siste instans må ta de økonomiske tapene, konkluderer Sifo.

LES OGSÅ: Seks tegn på at du har blitt utsatt for ID-tyveri

- Sannhet med modifikasjoner

I dag er det mange forsikringsselskaper som tilbyr produkter til forbrukere som vil sikre seg mot økonomisk tap som følge av identitetstyveri. Help forsikring er et av disse selskapene, og tilbyr blant annet advokathjelp til personer som er rammet av identitetstyveri.

Advokat Dag Are Børresen i Help forsikring sier selskapet har passert over 100.000 kunder som er dekket mot ID-tyveri. Men han innrømmer at det er ikke mange av dem som har hatt bruk for dekningen forsikringen gir.

«Heldigvis er dette et mareritt som rammer de færreste. Dag Are Børresen, advokat i Help forsikring»


- Det er få saker der konsekvensene av ID-tyveri har ført til at en trenger advokathjelp. Heldigvis er dette et mareritt som rammer de færreste, sier Børresen til DinSide.

Han vil likevel ikke gå med på at forsikringen er unødvendig.

DinSide: - Rapporten fra Sifo konkluderer med at få personer får økonomiske konsekvenser som følge av ID-tyveri.

- Det er en sannhet med modifikasjoner. Hvis du regner med tidsbruken, usikkerheten og ikke minst den tapte arbeidstiden for den det gjelder, så vil jeg si at identitetstyveri absolutt får økonomiske konsekvenser, sier Børresen.

Sifo-rapporten anerkjenner også at det er betydelige konsekvenser forbundet med identitetstyveri.

- De som blir frastjålet sin identitet rammes først og fremst av tidstap og problemer knyttet til oppryddingsarbeidet med å bevise uskyld overfor en - ofte lang - rekke av kreditorer, og et betydelig psykisk ubehag som kan utgjøre en stor belastning over lang tid, skriver Sifo i rapporten.

Forbrukermyndighetene kritiske

Norske forbrukermyndigheter har vært svært lunkne til de nye ID-tyveriforsikringene, og har advart folk mot å dobbeltforsikre seg.

- Veldig mye i dekningen er allerede dekket i de vanlige reiseforsikringene, og den juridiske delen er allerede dekket gjennom innbo- og villaforsikring. I tillegg legges det opp til at du selv i stor grad må rydde opp, har Helga Skofteland i Forbrukerrådet tidligere uttalt til DinSide.

Dag Are Børresen i Help forsikring sier at denne typen kriminalitet kan få så store konsekvenser, at det absolutt er en forsikring en burde vurdere.

- Forbrukerombudet snakker om at det er først og fremst de alvorlige situasjonene en skal forsikre seg mot. Om ID-tyveri rammer deg, kan det oppstå en situasjon der det ikke er grenser for hvor store økonomiske bekymringer en kan pådra seg, sier Børresen.

Disse blir rammet

MEST UTSATT: En undersøkelse fra NTS Gallup viser hvilke grupper som er mest utsatt for ID-tyveri. Foto: Colourbox.com
MEST UTSATT: En undersøkelse fra NTS Gallup viser hvilke grupper som er mest utsatt for ID-tyveri. Foto: Colourbox.com Vis mer


ID-tyveri kan skje hvem som helst. Toppolitikere, kjendiser og andre nordmenn har blitt rammet av denne typen kriminalitet.

En undersøkelse utført av TNS Gallup for Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSis) viser at enkelte grupper rapporterer om å ha blitt mer utsatt for ID-tyveri enn andre.

Blant annet rapporterer flere kvinner enn menn om å ha blitt utsatt for ID-tyveri, men her her et ikke store forskjeller.

Andre kjennetegn på grupper i samfunnet som rapporterer mer om identitetstyveri enn andre er: Folk fra Trøndelag og Nord-Norge, samt Stor-Oslo, folk med inntekt mellom 150.000 - 299.000 kroner og personer mellom 30-44 år.

Les også: Disse blir utsatt for ID-tyveri

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!