Utroskap lønner seg

Tror du at det å være trofast kunde i banken gir deg bedre rentebetingelser? Ting tyder på at det tilhører fortida. I dag er det utroskap som teller. Konkurransen om deg som bankkunde er så hard at det lønner seg å være ny kunde.

Du får brev fra banken om at innskuddsrenta på sparepengene settes opp. En hyggelig melding, ikke sant? Men når du leser litt nøyere, ser du at endringen trer i kraft med én gang kun for nye kunder. Slitere som deg må pent vente i flere uker. Dette tjener bankene mye penger på - og disse pengene skulle du og alle andre "eksisterende kunder" ha hatt.

Diskriminering

DinSide har undersøkt denne praksisen tidligere. Generelt kom vi fram til at eksisterende kunder må vente om lag tre uker lengre enn nye kunder når renta på innskudd settes opp. Når innskuddsrenta settes ned, er forskjellsbehandlingen mindre.

Bankene er ikke like sleipe når det gjelder endring av utlånsrentene. Forskjellene mellom eksisterende og nye kunder er liten, men det tar sin tid. Når rentene stiger, er det en fordel at bankene bruker flere uker å høyne renta.

Se tabeller over hvilke banker som er verstingene når det gjelder endring av innskuddsrenta og endring av utlånsrenta.

Gjør banken sjalu

Som ny kunde har du med andre ord alle kort på hånda. Blant annet kan du prute på rentesatsen før du blir kunde. Som vi har omtalt tidligere betaler stort sett bare de beskjedne og unnselige bankkundene rentesatsene i prislistene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De mer pågående blant oss kjører rene anbudsrunder, hvor de setter bankene opp mot hverandre og får lavere rente. Lar du banken forstå at du er ettertraktet på markedet, blir den akkurat så sjalu at den må gi deg et bedre tilbud for ikke å miste deg som kunde - enten det gjelder lånerente eller innskuddsrente.

Bankene bruker mange penger på å få deg til å være trofast, men erfaringer viser at du får lite igjen for det uten selv å stå på.

Fanget?

Ett av virkemidlene bankene bruker for å holde på deg, er såkalte kundefordelsprogrammer. Disse gir deg gjerne lave kredittkort- og uttaksgebyr, billige forsikringer og liknende.

Legger du sammen fordelene du får av disse programmene, blir det sjelden mer enn et par tusenlapper. Det du sparer på kundefordelsprogrammet, taper du og vel så det på at du ikke får den samme renta som nye kunder.

Kundefordelsprogrammene er mer egnet til å høyne terskelen for å bytte bank, og folk lar være å gjøre nettopp det.

- Det tar både tid og krefter å bytte bank, og mange synes ikke det er verdt bryet. Tilbakemeldingen vi får fra bankene er at kundene oppfatter kundefordelsprogrammene som noe positivt. Mange vil ha et fast kundeforhold til én bank. Så får de selv vurdere hvor mye de kan spare på å bytte bank, sier Per Oskar Figenschou, informasjonsdirektør i Sparebankforeningen.

Spar 8.000 kroner

Tall fra DinSides eminente boliglånskalkulator viser at du kan spare opp til 8.000 kroner i året på å flytte boliglånet ditt fra en bank til en annen.

Et boliglån på 1 million kroner innenfor 80 prosent av takst, gir med flytende rente et månedsbeløp på 7.342 kroner i Flekkefjord sparebank, som har det billigste boliglånet for tida. De årlige kostnadene blir 88.104 kroner.

Det samme boliglånet i DnB gir et månedsbeløp på 7.852 kroner, noe som utgjør 94.224 i løpet av et år. Da sparer du 6.120 kroner på å flytte lånet til Flekkefjord sparebank.

I Kreditkassen sparer du enda mer. Du betaler 8.014 kroner i måneden, og 96.168 i løpet av et år. Flytter du lånet til Flekkefjord sparebank, sparer du 8.064 kroner!