- Utroskap kan redde forholdet

- Mange gjør det uten tillatelse, og føler seg som svikere etterpå. Hva med mer åpenhet rundt utroskap, oppfordrer en dansk sexolog.

- Utroskap kan redde forholdet
Publisert
Sist oppdatert

Når du går inn i et forhold, enten som kjæreste, samboer eller ektefelle, innebærer det for de aller fleste et løfte om evig troskap. Og i de fleste parforhold forlanges troskap selv under lange perioder uten sex. De fleste fordømmer ordet ”utroskap” - i alle fall hvis det er partneren som har vært ute og lekt.

Norske eksperter er enige: - Utroskap er ikke bra. Les hele saken her:

Men handler monogamiet mer om privat eiendomsrett enn om kjærlighet?

- Jeg vil prøve!
- Vi blir jo ikke blinde og døve av å være gift, og mange opplever at de av og til blir tiltrukket av et annet menneske. Istedenfor å være utro, og gå og luske rundt overfor sin ektefelle, er det bedre å være åpen om det og si: ”Jeg vil gjerne prøve det her”. Eller la være å love evig troskap i begynnelsen av forholdet, sier den danske sexologen Joan Ørting.

Hun mener at selv når sexlivet i et forhold er bra, kan man møte en annen person som kan ta pusten fra en. Men så lenge man allerede er i et dypt og seriøst kjærlighetsforhold, så blir man ikke forelsket i den andre, forklarer sexologen til danske Ekstra Bladet.

- Man blir jo sjelden forelsket av et tilfeldig samleie i en bakgård, så hvorfor kan ikke kjærligheten tåle det. De fleste gjør det, selv om de ikke må. Så lyver de om det og føler seg som noen svikere etterpå, sier Ørting.

Er mannen din utro? Her er fem tips som avslører en utro ektemann.

Mange med sidesprang
Undersøkelser viser at omkring 40 prosent av alle voksne har hatt en form for sidesprang. Og i de aller fleste tilfeller tier den utro partneren om det, og føler seg som en sviker.

- Et fritt forhold, der man på forhånd avtaler at man godt kan hygge seg med en fremmed en gang i mellom, kan selvfølgelig også få konsekvenser, men de må man være parat til å ta. For kan man tillate å si nei til sex, og samtidig utelukke sin kjære fra alt erotisk, spør sexologen.

- Det synes jeg ikke. Jeg tror vi blir nødt til å tenke annerledes. Man må si til partneren sin: ”Jeg klarer meg ikke uten sex og erotikk, så jeg blir nødt til å ha sex med en fremmed en gang i blant.”. Herregud, fordi man kysser en annen eller har sex med noen andre hvert tredje år, så behøver man ikke bli skilt for det?

Norske eksperter er imidlertid uenige i Ørtings anbefalinger.

- For mange blir utroskap en katastrofe, mener samlivseksperten Kristin Spitznogle. LES HELE SAKEN HER:

- Hva med en trekant?
Ørting mener at organisert og legalt utroskap er det som for noen skal til for å holde forholdet i live. Eller hva med å prøve en trekant?

- 50 år er mange år å være sammen med samme partner. Da kan trekanter, swingerklubber og partnerbytte være en fin måte å prøve noe nytt. For vi vil jo gjerne eksperimentere, også når det gjelder sex.

Det er mange slags former for utroskap. Les mer her:

Tilsutt minner hun imidlertid om at en one-night-stand er langt mindre risikabelt enn en affære.

- Faste affærer vil etter hvert likne mer og mer på et parforhold, så det har jeg ikke troen på. Man må ta stilling til hva man vil: Vil man bli i forholdet fordi det gir mye trygghet, hygge og varme, så kan man av og til være sammen med en annen, men ikke en annen man elsker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer