Utroskap for forholdets skyld

Det kan gjøre godt for et forhold hvis du har noen andre på si, hevder en familieterapeut.

Men utroskap er også en høy-risiko strategi, og mange par klarer ikke å komme seg gjennom dette. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Men utroskap er også en høy-risiko strategi, og mange par klarer ikke å komme seg gjennom dette. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det kan være en vekker for noen par, hvor man ikke har fått kommunisert ordentlig. Noe er galt der hjemme, og resultatet blir utroskap.


Du synes kanskje det høres kontroversielt ut, men den britiske familieterapeuten, Andrew G. Marshall, påstår at utroskap virkelig kan styrke et parforhold.

Og det er kanskje verd å ta med seg i disse julebordstider, hvor enkelte tøyer strikken litt langt?

Les også: Sex på Den Store Festen

I den store britiske avisen The Times skriver han:

- Det høres ut som den ultimate ironien. Men noen ganger kan en affære forbedre et forhold som i årevis lever en stille død. Dette kan være en desperat wake-up call og kan gi muligheten til å reflektere over og konfrontere den vonde sannheten.

Er mannen din utro? Her er fem tips som avslører utro ektemenn.

Høy-risiko strategi
Selv har Marshall møtt mange par som har følt seg sterkere etter at en av dem har vært utro, hevder han. De har ofte fortalt at parforholdet har blitt både rikere og sterkere i etterkant.

Marshall mener likevel ikke at man skal gå så langt som å være utro bare for å redde forholdet. Han mener alle tegn på at du lar deg friste av noen andre – som at du blir smigret over oppmerksomheten eller har intime samtaler med noen som ikke er partneren din, skal tas alvorlig.

Han minner også om at utroskap er en høy-risiko strategi og at mange par ikke klarer å komme seg gjennom dette.

Les mer: Vi takler brudd bedre enn vi tror

Kan brukes til noe positivt
Den danske sexologen Joan Ørting mener det i utgangspunktet ikke er en god ide å drive på med noen på si. Hun mener likevel at flørten på julebordet som går litt for langt, også kan brukes til noe positivt.

- Det kan være en vekker for noen par, hvor man ikke har fått kommunisert ordentlig. Noe er galt der hjemme, og resultatet blir utroskap. Hvis man kan tilgi hverandre og få snakket ut, kan forholdet bli bedre, sier Ørting ifølge danske Ekstra Bladet.

Norske eksperter er imidlertid langt mer forsiktige i å anbefale utroskap.

Dansk ekspert mener også at utroskap kan redde forholdet

Betydelig trussel
- I noen tilfeller kan nok utroskap, eller en avtale om tillatelse til å ha sex med andre, fungere bra. Men i de aller fleste tilfeller, gjør det nok ikke det. Tvert om representerer utroskap som regel en betydelig trussel for parforholdet, sier Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, til DinSide Helse.

Han legger imidlertid til at noen ganger kan partene komme styrket ut av det, hvis de klarer å legge det bak seg.

- Utroskap kan gjøre at man tar tak i mangler og problemer i parforholdet som kanskje har vært der i lang tid, og at det bidrar til større åpenhet og fortrolighet mellom partene. Men et slikt positivt utfall er høyst usikkert. Jeg vil absolutt ikke anbefale utroskap som et grep for å få et dårlig parforhold på fote.

- Sexologer og andre som foreslår sånt, kan umulig ha truffet mange par som sliter etter utroskap, sier Thuen.

Les mer: Dette saboterer forholdet

Tungen i halsen
Ifølge Ørting finnes det også en annen type utroskap. Det kan være når man for eksempel er på et julebord og snakker intimt med en kollega. Plutselig står man med tungen langt ned i halsen på vedkommende.

- Det er en slags overskuddshandling hvor det er situasjonen i seg selv som råder. Det er ikke nødvendigvis en god ide å fortelle om dette til sin partner, hvis det bare er på grunn av dårlig samvittighet, sier Ørting.

Hun minner likevel om at dette også kan få en til å innse hvordan man virkelig har det der hjemme. Ørting råder folk til å snakke sammen i stedet for å ha seg med en på si, men legger til at verden ikke går under på grunn av et sidesprang.

Les også: Sju tips for et lykkelig ekteskap

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer