<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer

Utro med jobben

Får jobben til din kjære like mye oppmerksomhet som deg? Slik redder du forholdet med en arbeidsnarkoman.

Publisert
Sist oppdatert

Du må til stadighet nyte biffmiddagen på fredagene alene og er vant til å bli vekket av at partneren din sniker seg ned i senga klokkeno på natten.

Det er ikke fordi det er en elsker eller elskerinne inni bildet, men din kjære er utro med jobben.

Da bør du passe deg. En studie viser nemlig at dersom en av partene er arbeidsnarkoman, er det dobbelt så stor risiko for at paret skiller seg, skriver nettstedet Forbes.

- I ekteskap der en er arbeidsnarkoman, er man mer fremmed for hverandre, man er ikke i kontakt med hverandres følelser og man tenker ofte på separasjon og skilsmisse, sier Bryan Robinson.

Han har skrevet en håndbok for arbeidsnarkomane og partnerne og barna deres. Ifølge forfatteren er ikke at problemet at arbeidsnarkomane jobber ti timer mer i uken enn andre, men at arbeidsnarkomanen tenker på jobben når han eller hun er ute i skiløypa. En normal arbeidende person tenker derimot på skiløypa på jobben!

Lever du med en arbeidsnarkoman? Slik løser du problemet!

Visste du at man kan bli arbeidsnarkoman av for lite sex?

1. Slutt å hjelpe. Ektefellen til en arbeidsnarkoman er ofte villig til å tøye strikken langt og utsetter middagen med mange timer, holder barna lenger våkne slik at de skal få noen minutter med den hardt arbeidende mor eller far og utsetter familieplaner slik at hele familien får vært med. Har du noen gang tenkt på at det gjør livet enklere for arbeidsnarkomanen?

Det er bedre å opprettholde den normale rutinen, som å ha middag klokken 18. Selv om det betyr at du får mindre tid med partneren din, vil vedkommende kanskje på sikt innse hva han eller hun går glipp av?

2. Lag avtaler. En arbeidsnarkoman har ofte problemer med å trekke grenser mellom jobb og privatliv og er mest sannsynlig veldig bundet til en plan. Bor du med en slik person, er det viktig å få vedkommende til å planlegge litt tid med deg eller med familien. I løpet av denne tiden kan du tvinge partneren din til å skru av alle jobbrelaterte redskaper, som mobiltelefoner og PC-er.

Sjekk her om du er nettavhengig

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer


3. Finn en felles hobby. Arbeidsnarkomane har ofte problemer med å slappe av og føler at de må gjøre noe hele tiden. Derfor kan det hjelpe å finne en hobby eller aktivitet dere kan gjøre sammen. Gå en tur sammen i nabolaget, spill golf eller tennis eller begynn å klatre. En hobby kan også bidra til at dere knytter sterkere bånd.

Skranter kjærligheten? Test forholdet her!

4. Ikke klag. Det er lett for partneren til en arbeidsnarkoman å klage. Eksperter hevder imidlertid at det er bedre å be om mer tid og oppmerksomhet på en positiv måte. Istedenfor å si: ”Du er aldri hjemme, og barna trenger deg” kan du fokusere på de positive sidene med å ha partneren hjemme og si noe som: ”Jeg føler meg ikke så nær deg og elsker å ha deg rundt meg”. Da er det lettere å komme til en løsning, ifølge ekspertene.

5. Forstå jobben til arbeidsnarkomanen. Prøv å forstå så mye av jobben til den hardt arbeidende partneren din som mulig, og hvorfor han/hun får så mye tilfredsstillelse av å drive på slik. Jo mer du vet, jo mindre fornærmet vil du bli og jo mer støtte vil du kunne yte. På den måten kan du også tilby å være en lyttende partner og en viktig ressurs. Og enten du selv jobber fulltid eller deltid, hjelp partneren din til å forstå presset og gledene i din egen hverdag.

Visste du at du kan bli deppa av dårlige kolleger?

6. Likhet i hjemmet. Hvis partneren din jobber mye, er det neppe mulig for dere å dele husarbeidet og tiden sammen med barna. Det er ikke sikkert at likestilling er mulig i hjemmet deres, men rettferdighet har en plass i alle hjem. Kanskje arbeidsnarkomanen kan ta oppvasken eller lage middag en gang i uken? Eller om vedkommende innimellom kan dra fra jobben tidligere og hjelpe barna med lekser og jobbe igjen på kveldstid?

Hvis ingen av disse strategiene hjelper, kan familieterapi hjelpe. Bryan Robinson, som har gjort mange studier på effekten av arbeidsnarkomani på familieliv, sier at i mange tilfeller dreier det seg om en avhengighet. Han mener man kan komme til roten av problemet gjennom terapi.

Er du en karrierejeger? Ta testen her!

Arbeidsnarkoman

Lever du i et forhold der du føler at jobben til din kjære er like viktig som deg? (Avsluttet)
Ja, kjæresten min elsker jobben mer enn meg tror jeg. Vi har hatt mange diskusjoner om dette, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.(36%) 179
Det er litt av og på. Noen ganger er det mye jobb, og andre ganger er det mindre. Jeg godtar begge deler.(29%) 143
Nei, vi jobber cirka like mye, og har mye fritid sammen.(20%) 100
Ja, men det gjør ikke noe, for jeg er arbeidsnarkoman selv.(15%) 73
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kilde: Forbes

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer