Utleverer lister over tidligere studenter

- Vi leter etter misfornøyde arbeidstakere, sier rekrutteringsansvarlig.

Anser du ditt studiested som hemmelig informasjon? Innsynsbegjæring tvinger høgskoler og universiteter til å samarbeide om studentlister. Foto: Per Ervland
Anser du ditt studiested som hemmelig informasjon? Innsynsbegjæring tvinger høgskoler og universiteter til å samarbeide om studentlister. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et norsk rekrutteringsbyrå er i ferd med å skaffe bedre oversikt ved å få utlevert lister som inneholder anslagsvis 150.000 norske navn.

Universitetet i Bergen leverte ut 4.600 studenter, nærmere bestemt en liste som inneholder alle uteksaminerte studenter ved Det juridiske fakultet siden 1980. Denne listen ble gitt til Rekruttering AS. Foreløpig er over 4.600 navn utlevert, men selskapet vil ha mange flere, ifølge nettavisen På Høyden.

Ifølge samme avis ble en lignende innsynsbegjæring sendt til NTNU i fjor vår. NTNU skal først ha nektet å utlevere listene, men etter at Rekruttering AS klaget til Kunnskapsdepartementet og fikk medhold, utleverte NTNU lister med navn, adresser og telefonnumre til totalt 15.000 NTNU-studenter.

Se e-post fra Kunnskapsdepartementet nederst i artikkelen.

Både Datatilsynet, Forbrukerombudet og skolene selv har meninger om saken, men så langt er det lite som stopper denne formen for utlevering.

SE OGSÅ: Åpenhet kan avsløre deg - se selv

Slik går rekrutteringsselskapet frem

– Da jeg først fikk avslag om innsyn i datalistene hos NTNU og ba om å få listene, kontaktet jeg Justisdepartementet som anså datalister med usensitive opplysninger som navn, adresse, fag, eksamensdato mindre sensitive enn skattelister og lignende med langt flere personsensitive data, og mente at jeg hadde rett i mitt syn, forklarer daglig leder i Rekruttering AS Kjell Klynderud til DinSide.

Han sier videre at Justisdepartementet foreslo via Kulturdepartementet en innsynsbegjæring hvor Rekruttering AS på begjæring blir godkjent som mottaker.

Klynderud er enig i at dette ikke er noen tradisjonell form for rekruttering.

– Det vi gjør er at vi tar kontakt med folk som er i arbeid, og da finner vi alltid noen som av ulike grunner ikke er så fornøyd med sin arbeidssituasjon. Så spør vi dem om de er interesserte i vår bistand for å få raskere fart på karrieren. Du kan godt si vi på mange måter finner de misfornøyde, noe det kan være mange årsaker til, sier Klynderud.

Dersom vedkommende som blir kontaktet ønsker det, så jobber Rekruttering AS med å finne en ny og egnet arbeidsgiver til han eller henne. Regningen går til slutt til den nye arbeidsgiveren.

– Dette er faktisk en ekte, ordentlig, gratis lunsj for den som får den.

Får bare navn og adresse

Kan du forstå personer som reagerer når de hører at studentlistene blir utlevert?

– Ja, når de ikke vet hva det handler om, men nei, når de forstår hva det er vi egentlig ber om. Vi har så langt ikke fått noen negative tilbakemeldinger fra folk vi har kontaktet, sier Klynderud.

Han forklarer at det bare er navn, adresse og telefonnummer som står oppført på listene de har fått utlevert. Opplysninger for eksempel om karakterer eller hvor lang tid vedkommende brukte på studiet har de ingen tilgang til.

– Alt vi får vite er at Ola Jensen som bor i Kirkeveien 24 i Drøbak en gang startet på sivilingeniørstudiet i Trondheim.

Både Studentparlamentet, Datatilsynet og Forbrukerombudet er skeptiske til praksisen. Skremmer dette dere fra å be om flere lister?

– Å, nei, så lenge vi har Justisdepartementet på vår side og ikke har fått noen negativ feedback, så vil vi fortsette med dette. Men vi kan ikke love at vi klarer å følge opp alle navnene vi har fått utlevert, ler Klynderud, som ser en klar utfordring i å få sortert og systematisert omtrent 150.000 velutdannede nordmenn.

>>> Spørsmålet som kan avgjøre om du får jobben

– Noe vi kan vurdere

Det er første gang vi hører om norske rekrutteringsbyråer som jobber på denne måten, men kan flere følge etter? Vi spør administrerende direktør i rekrutteringsbyrået Fabi som i mange år har spesialisert seg på rekruttering innen økonomi og ledelse.

Administrerende direktør i rekrutteringsbyrået Fabi Kari Johnsen avventer. Foto: Fabi.no
Administrerende direktør i rekrutteringsbyrået Fabi Kari Johnsen avventer. Foto: Fabi.no Vis mer


– Vi tror det er ulike måter å finne kandidater på. Vi rekrutterer nyutdannede gjennom presentasjoner på stand ved utdanningsinstituasjonene. De som ønsker at vi skal holde kontakten med dem, skriver seg på en liste. På den måten innhenter vi tillatelse til å kontakte dem senere, forklarer Kari Johnsen.

Hun utelukker ikke at de kan benytte seg av metoden til Rekruttering AS i fremtiden dersom det er en lovlig fremgangsform.

– Å drive med rekruttering handler mye om nettverkspleie. Jeg trodde ikke det var mulig å ringe til universitetene og få utlevert lister, men dette er en sak vi vil følge med på og noe vi kan vurdere hvis det er lov, avslutter Johnsen.